Porto Novi
ART PREPORUKA

KIC BUDO TOMOVIĆ: Predstavom ,,Bog masakra” otvoreno četvrto izdanje ,,Makada”

Sudeći po prepunoj Dodest sali, ljubitelji teatra i ove godine su poklonili povjerenje četvrtom Makadu, sad već tradicionalnoj KIC-ovoj manifestaciji kamernih dramskih ostvarenja koja je svečano otpočela sinoć.
Otvarajući manifestaciju koja četvrtu godinu zaredom promoviše teatarsku kulturu, a posebno mobilne i kamerne pozorišne forme, direktorica KIC-a Snežana Burzan istakla je da je KIC-ov Makado doprinos ove institucije obogaćivanju kulturne i pozorišne ponude Glavnog grada u najdužem mjesecu u godini.
Burzan je kazala da se ,,uvijek u KIC-u radujemo kada se naš i ukus publike poklopi, čemu svjedoči i večeras puna sala’’, te je na odličnom izboru predstava čestitala selektoru festivala Edinu Jašareviću i uredniku dramskog segmenta KIC-a Zoranu Šoškiću.
– Zadatak pozorišta od svog nastanka do danas je da probudi naše emocije, podstakne razmišljanja, izaziva promjene, a Podgoričani itekako znaju da prepoznaju kvalitet i nagrade dobre glumačke role i predstave – poručila je direktorica Burzan.
Zavjesu na IV Makado podigla je predstava „Bog masakra“, Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja. Poznata drama sa satiričnim elementima po tekstu Jasmine Reze, a u režiji Siniše Evtimova izazvala je gromoglasne aplauze, smijeh i ovacije publike. Mladi glumci, Omar Bajramspahić, Jelena Đukić, Marija Labudović i Vule Marković sjajnom glumačkom izvedbom dočarali su, na naizgled komičan način, situaciju iz svakodnevnog života, koja pokazuje odsudstvo saosjećajnosti i tolerancije među ljudima. Prikazali su društvo kome su potrebne promjene, na moralnom i karakternom planu kako bi se obnovile humane ljudske vrijednosti, saopšteno je iz KIC-a.
Drugi dan manifestacije biće u znaku monodrame ,,Oskar i mama Roz”, reditelja Nebojše Bradića, a u izvođenju istaknute beogradske glumice Vesne Čipčić, koja će biti odigrana večeras u sali DODEST u 20 sati.
U nedjelju 27. januara, takođe u 20 sati, na velikoj sceni KIC-a biće odigrana predstava ,,Gospođa Bovari”, nastala u produkciji Centra za kulturu Plužine i Alternativne teatarske aktivne kompanije (ATAK).
Četvrtog dana Makada predstaviće se kolašinski ,,Korifej” teatar predstavom ,,Žena koja je skuvala svog muža”, u ponedjeljak, 28. januara u sali DODEST u 20 sati. U predstavi po tekstu Debi Izita i u kolektivnoj režiji uloge tumače: Đorđije Tatić, Anđelija Rondović i Marija Đurić.
IV Makado zatvoriće višestruko nagrađivana predstava ,,Demokratija/Demokracija”, autorski projekat poznatog glumca i reditelja Zijaha A. Sokolovića, koja će biti odigrana u utorak, 29. januara, u sali DODEST, u 20 sati. Dramaturgiju predstave potpisuje Selma Paris, a pored Zijaha A. Sokolovića glumi i Dražen Šivak.
I ovog puta Makado je izazavao izuzetno interesovanje publike, pa su sve karte za predstave u okviru ovogodišnje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja, prodate i preuzete.