Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

SKANDAL: Režiser Brajan Singer optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika

Foto: Independent

Jedan od najpopularnijih filmova 2018. godine briljirao je na Zlatnim globusima, a slovi i kao favorit za prestižne Oskare s čak pet nominacija.
Radi se o kinohitu ,,Bohemian rhapsody”, koji se posljednjih dana našao u velikim problemima zbog 53-godišnjeg reditelja Brajana Singera. On se ponovno našao pod optužbama za seksualno zlostavljanje još četiri maloljetne žrtve, a priča je u medije izašla nakon godinu istraživanja. Zanimljivo, priče novijeg datuma vrlo su slične onima koje su navodne Singerove žrtve pričale i u prošlosti, tačnije od 2014. godine kada je progovorila prva žrtva silovanja, glumac Majkl Igan.
Radi se o tri muškarca koja su htjela da ostanu anonimna te glumcu Viktoru Valdoinosu, koji tvrdi da ga je Singer zlostavljao na setu filma ,,Apt Pupil” 1998. godine, kada je imao samo 13 godina. Neke žrtve iz prošlosti tvrdile su i kako ih je reditelj napio i drogirao, a zatim odvukao u krevet.
– Rekao mi je da mu se sviđam, da ima ,,ferari” i da će se lijepo brinuti o meni. Zgrabio me, a zatim počeo da masturbira ispred mene. Sve je to radio sa smiješkom na licu, bio sam prestravljen – otkrio je Valdoinos.
Odmah se oglasio i optuženi, ali odlučno je odbacio sve takve tvrdnje te rekao kako je ovo ,,homofobni napad koji je pomno planiran kako bi umanjio uspjeh filma Bohemian rhapsody”.
– Posljednji put kad sam se morao da se oglasim vezano za ovakve optužbe, časopis Esquire imao je u pripremi članak o meni koji je napisao homofobni novinar bizarno opsjednut mnome još od 1997. godine. Ne iznenađuje me da je novi članak izašao baš u ovo vrijeme. Esquire na kraju nije objavio članak zbog nedostatka dokaza i vjerodostojnih izvora, ali to ih nije spriječilo da priču prodaju The Atlanticu – nastavio je.
Iako je Singer tokom snimanja zamijenjen drugim rediteljem Deksterom Flečerom, on je ostao potpisan kao jedini reditelj. Ubrzo nakon što je otpušten, pojavila se i tužba glumca Sesara Sančesa-Guzmana, koji je tvrdio da ga je reditelj silovao 2003. godine, kada mu je bilo samo 17 godina, a slučaj je još na sudu.
Ovih dana oglasila se i zvijezda hit-serije ,,Pretty Little Liars” Brent Dogerti koji je novinarima ispričao da ga je Brajanov asistent jednom prilikom upozorio da odustane od posla s njim.
– Kad sam se doselio u Los Anđeles, naišao sam na posao asistenta reditelja A-liste. Radilo se o kancelariji Brajana Singera. Njegov tadašnji asistent radio je intervjue za posao te mi poručio da sigurno ne želim ovaj posao jer bi Brajanu bilo teško da radi u mojoj blizini. Zahvalio sam mu i otišao. To se zna već godinama – napisao je glumac na Twitteru.
Sve žrtve tvrde i kako je Singer znao da su maloljetni, ali to mu nije nimalo smetalo. Naprotiv. Autori pomenutog članka, Aleks Frenč i Maksimilijan Poter, tvrde pak kako su godinu proučavali tužbe na Singerov račun te su intervjuisali više od 50 izvora.
– Singer je problematični čovjek koji se okružuje ranjivim tinejdžerima od kojih su mnogi već tada bila otuđeni od svojih porodica, većinom jer su priznali da su gej. Ali, on nije radio sam. U tome su mu pomagali prijatelji i saradnici koji su mu dovodili te dječake. Na manje direktan način u tome mu je pomogla i industrija u kojoj režiranje hitova donosi ogromnu moć – piše u članku. Mnoge njegove žrtve završile su na rehabilitaciji te liječenju od alkohola, a jedna je i preminula zbog predoziranja.
Uprkos optužbama, Singer je nesmetano nastavio da radi na novom filmu ,,Red Sonja”, za koji bi trebalo da dobije deset miliona dolara, ali filmu ,,Bohemian rhapsody” upravo je ukinuta nominacija za nagradu GLAAD Media.
Glumci i ostatak filmske ekipe još se nisu jasno oglasili u vezi s optužbama, osim da ,,nisu znali za njih”, dok je jedna članica nove filmske ekipe optuženog reditelja rekla sljedeće:
– U Americi je svako slobodan čovjek dok se ne dokaže krivim. Ne vidim zašto bi trebalo da prestanemo da radimo s njim. Dovoljno sam dugo u ovom poslu da znam da prepoznam lažne vijesti.
A hoće li optužbe naštetiti i nominacijama za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, tek nam ostaje vidjeti.


Izvor: dnevnik.hr