Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SKANDAL: Mediji u Belgiji i Holandiji prekinuli saradnju s Peterom Blašićem zbog plagijata

Ilustracija

Pojedini mediji u Holandiji i Belgiji saopštili su da su prekinuli saradnju sa slobodnim novinarom Peterom Blašićem, zbog sumnji da je plagirao druge medije i navodio izvore u tekstovima koji se ne mogu pratiti.
Holandski magazin ,,Nieuwe Revu” saopštio je u utorak da povlači 27 članaka autora Petera Blašića, koji je pratio opšte vijesti, navodeći da je on u svojim pričama naveo izvore za koje magazin nije uspio da pronađe trag, prenosi AP.
Danas je drugi holandski magazin, HP/De Tijd, izdao slično saopštenje u kojem navodi da je sedam od oko 300 Blašićevih članaka objavljenih na njihovoj veb stranici od 2014. do 2017. ,,kopirano u cjelosti ili djelimično” sa veb stranice EUobserver-a, bez navođenja sajta kao izvora.


Blašić, koji istovremeno radi kao državni službenik u gradu Roermond na jugu zemlje, nije danas odgovarao na pozive i mejlove u kojima je upitan za komentar, navodi agencija.
Belgijski mediji za koje je ovaj novinar radio su, takođe, izvijestili o otkrivanju plagijata i sumnjivih izvora u njegovim pričama.
Belgijski sajt Knack.be saopštio je da je objavio šest članaka Blašića na stranicama Knack.be i Veekend.be. i da njihove sopstvene istrage pokazuju da Blašić nikada nije razgovarao sa određenim izvorima koje navodi u člancima i ,,da izgleda da je izmislio brojne anonimne svjedoke”.
Ova saopštenja su uslijedila nakon objavljivanja izvještaja ove nedjelje amsterdamskog nedjeljnika ,,De Groene Amsterdammer”, koji opisuje niz sumnjivih priča Blašića u holandskim i belgijskim medijima.
Ovaj skandal je još jedan udarac na reputaciju novinarstva u Zapadnoj Evropi, nakon onog u Njemačkoj prošlog mjeseca, kada je nedjeljnik “Špigl” saopštio da je otpustio svog nagrađivanog novinara Klasa Relotiusa, nakon što je saznao da je proteklih godina lažirao i izmišljao činjenice u mnogim članicama, prenijela je agencija.
Izvor: blic.rs