Porto Novi
ART PREPORUKA

BUGARSKA: Plovdiv zvanično Evropska prijestonica kulture

Foto: podtepeto.com

Najstariji grad u Bugarskoj Plovdiv zvanično je juče postao Evropska prijestonica kulture za 2019. godinu, saopšteno je u Sofiji.

Oko 50.000 ljudi okupilo se na glavnom trgu grada gdje je priređen spektakl pod nazivom ,,Svi smo iste boje”, na kojem je učestvovalo 1.500 stranih i domaćih umjetnika na nekoliko bina, prenijela je agencija AP.

Pored bugarskih tradicionalnih folklornih ansambala, nastupao je hor od 200 ljudi, orkestar trubača uz video predstavu laserima.

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je izabran za Evropsku prijestonicu kulture a program organizuje pod motom ,,Zajedno”. To je drugi po veličini grad Bugarske i sjedište istoimene Plovdivske oblasti. Grad ima istoriju dugu 8.000 godina i spada u najstarije evropske gradove.

U Plovdivu će tokom 2019. biti organizovano više od 300 događaja, kao i širom Južnog centralnog regiona Bugarske i u gradovima Varna, Sofija i Veliko Trnovo, uključujući festivale i projekte u zajednici na teme povezane sa Plovdivom, njegovom istorijom, kulturnim nasledjem i izazovima s kojima se grad suočava.

Biće organizovane i izložbe posvećene ćirilici, kao i zajedničke pozorišne predstave sa predstavnicima iz zemalja Zapadnog Balkana, romske i turske zajednice.

Foto: AP Photo/STR

Pored Plovdiva Evropska prijestonica kulture za ovu godinu je i italijanski grad Matera. Svečani početak u Materi je zakazan 19. i 20. januara.

Evropske prijestonice kulture u 2018. su bili gradovi Luvarden u Holandiji i Valeta na Malti.

Program Evropska prijestonica kulture ustanovljen je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri.

Izvor: beta.rs