Porto Novi
ART BILI SMO

NOVOGODIŠNJA ČAROLIJA U CNP-U: Ivana Čanović, Juri Revič, Amadi Laga i CSO priredili koncert za pamćenje

Crnogorska duša sopranistkinje Ivane Čanović i Crnogorskog simfonijskog orkestra, ruska duša violiniste Jurija Reviča i dirigenta Grigorija Kraska i tunisko-francusko-italijanska duša tenora Amadija Lage stopili su se sinoć u jedno u Novogodišnjem koncertu Crnogorskog narodnog pozorišta.
Da je ovo pun pogodak prvog događaja te vrste u CNP-u, potvrdila je sinoć publika.
Crnogorski simfonijski orkestar otvorio je koncert uvertirom iz operete ,,Slijepi miš” Johana Štrausa.
Prelijepi zvuci ,,stradivari” violine iz 1709. godine koju je sinoć svirao Juri Revič i divni glas Ivane Čanović čuli su se u kompoziciji Riharda Štrausa ,,Morgen, op. 27/4”. Dug aplauz pratio je narednu kompoziciju koju je odsvirao Juri Revič – ,,Meditacija” iz opere ,,Tais” Žila Masnea i u njoj još jednom pokazao klasu.
Uslijedile su predivne kompozicije Đakoma Pučinija, a već u prvoj ,,E lucevan le stelle” iz opere ,,Toska” publici se predstavio još jedan gost svjetskog renomea Amadi Laga. Kraj ovog izvođenja pratio je dug aplauz publike.
Nakon toga, Crnogorski simfonijski orkestar nadahnuto je odsvirao intermeco iz opere ,,Manon Lesko”.
Prelijepi glas Amadija Lage opet je odjeknuo Velikom scenom Crnogorskog narodnog pozorišta u kompoziciji ,,Che gelida manina” iz opere ,,Boemi”.
Ivana Čanović i Amadi Laga pokazali su u sljedećim numerama ,,Si, mi chiamano Mimi” i ,,O soave fanciulla” iz opere ,,Boemi” i glumačke sposobnosti.
Uslijedila je pauza.
Drugi dio koncerta otvorio je i ovoga puta Crnogorski simfonijski orkestar divnim izvođenjem pastorala iz svite ,,Arlezijanka” Žorža Bizea.
Izvođenje Ivane Čanović u kompoziciji ,,Tacea la notte placida” iz opere ,,Trubadur” Đuzepea Verdija ispraćeno je dugim aplauzom, povicima ,,bravo” i zahvalnošću Čanovićeve.
Laga je potom otpjevao ,,La fleur que tu m’avais jetee” iz opere Žorža Bizea ,,Karmen”.
,,Bravo”, ovacije i dug aplauz, uz povratak na scenu, pratili su nastup Jurija Reviča u ,,Ciganskim melodijama” Pabla de Sarasate i ,,Ruskom plesu” iz baleta ,,Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog.
Crnogorski simfonijski orkestar odsvirao je potom ,,Introdukciju za drugi čin” iz opere Đuzepea Verdija ,,Travijata”.
Ivana Čanović otpjevala je ,,Song to the Moon” iz opere ,,Rusalka” Antonjina Dvoržaka, da bi se potom još u toku izvanrednog izvođenja Amadija Lage u kompoziciji ,,Nessun dorma” iz opere Đakoma Pučinija ,,Turandot” salom prolomio aplauz.
Lagi se na sceni pridružila Ivana Čanović u kompozicijama ,,Parigi, O cara” i ,,Libiamo ne’ lieti calici” iz Verdijeve opere ,,Travijata”. Na poziv Lage, u zadnjoj numeri publika je držala ritam rukama. Kraj su posjetioci dočekali na nogama uz dug i snažan aplauz, te povike ,,bravo”.
Tako je bilo i u narednoj, napolitanskoj pjesmi ,,O sole mio” za koju je riječi davne 1898. godine napisao Đovani Kapuro, a muziku Eduardo di Kapua i Alfredo Macuki.
Ovakav prijem dirnuo je Čanović do suza.
Crnogorski simfonijski orkestar zatvorio je program.
Kako je Čanović i najavila na konferenciji za novinare dan ranije, ovim koncertom pred crnogorsku publiku donesene su prave vrijednosti ,,koje samo može opera prikazati sa velikim intenzitetom”. Publika je tako kući otišla ispunjenog srca, bogata za još jedan divan koncert koji će se dugo pamtiti.
Sudeći po izjavama aktera nakon nastupa, čini se da nisu jedini.
– Nije bilo lako. Odradili smo koncert skoro bez probe, jer smo juče imali jednu kratku od sat, a danas je gospodin Laga došao kasno zbog svojih obaveza, tako da smo spremili fantastičan, težak program za publiku koja ne samo da je moja, već je postala publika Amadija Lage i Jurija Reviča – kazala je Čanović nakon koncerta.
Najviše voli ovu publiku, dodala je ona, i stoga joj nije bilo teško da pjeva i iznese sve emocije zato što ,,publika je toliko saosjećala sa mnom i toliko su reagovali lijepo na sve ono što smo mi radili.”
– Dali su mi još više energije i još više emocija nego što sam ih imala prije koncerta. Zahvalna sam mojoj najdivnijoj, najemocionalnijoj i najosjećajnijoj publici svijeta – rekla je Čanović u jednom dahu.
Laga je istakao da mu se dopala energija crnogorske publike.
– Reakcija je bila fantastična. Ovdje su ljudi strastveni, kao u Italiji ili Španiji. To je veoma važno za mene kao umjetnika – rekao je Laga.
Juri Revič kazao je da kada prvi put svira pred nekom publikom uvijek je radoznao kako će ona reagovati.
– Publika u Crnoj Gori je divna. Željeli su da uživaju i budu povezani sa muzikom i to je ono što je omogućilo ovaj kontakt s njima – istakao je Revič.
Iz prvog reda koncert su pratili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa suprugom, ministar kulture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.
B.R.
Foto: Duško Miljanić