Porto Novi
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

TAJLAND: Voditeljki prijeti dugotrajna robija zbog kritikovanja princezine haljine

Foto: Facebook

Tajlandska online TV voditeljka Vančaleom Džamneanpol mogla bi da bude optužena zbog kritikovanja haljine Miss Universe jer ju je dizajnirala kćerka tamošnjeg kralja.
Strogi tajlandski zakoni u potpunosti brane da se kaže bilo što negativno o monarhiji, a Džamneanpol je za haljinu, koju je dizajnirala princeza Širivanavari Nariratana, rekla da je ružna, piše Guardian.
Plavu svečanu haljinu nosila je tajlandska misica, Sofida Kančanarin, na nedavnom izboru za Miss Universe koji je održan u Bangkoku. Džamneanpolina kritika je postala viralna, proširila se internetom, nakon čega je Kitdžanut Čaijosburana, tajlandski milioner i biznismen, koji se počeo baviti politikom, podnio protiv nje tužbu ranije ove sedmice.
– Ne mogu da prihvatim da poznata osoba u online svijetu izražava negativno mišljenje koje utiče na ugled države u svijetu – rekao je Čaijosburana novinarima opisujući objavu kao ,,neodgovorno ponašanje’.
Odjel tajlandske policije za suzbijanje tehnološkog kriminala prihvatio je njegovu tužbu.
Tajland ima neke od najstrožih zakona u svijetu vezanih uz kraljevsku porodicu pa kažnjava svakog ko ,,kleveće, vrijeđa ili prijeti kralju, kraljici, njihovom nasljedniku ili regentu”, s obzirom na to da su vrlo cijenjena i moćna familija.
Zakon je na snazi od 1908, a intenzivno se provodi od 2014. otkad su brojni građani kažnjeni strogim kaznama zatvora. Kritičari ističu da zakon ograničava slobodu govora, a aktivisti i UN više su puta pozvali tajlandsku vladu da ga ukine. Zakoni koji se tiču suzbijanja tehnološkog kriminala, takođe, strogo kontrolišu što Tajlanđani objavljuju na internetu i imaju jednako stroge kazne.
Džamneanpol je u međuvremenu obrisala objavu s Facebooka i izvinila se na svom profilu pri čemu je naglasila da ,,nije imala namjeru da uvrijedi niti pokaže nepoštovanje prema visokoj instituciji’.
– Jednostavno nisam bila svjesna svih posljedica moje online aktivnosti u objavama i komentarima koji su nanijeli štetu kraljevskoj porodici i monarhiji – rekla je ona.
Nariratana, jedina kći kralja Vadžiralongkorna i bivše supruge Sudžarine Vivačaravongse, osnivačica je i kreativna direktorica brenda visoke mode, Sirivanavari. Često krasi naslovnice Tatlera i Voguea i često je opisuju kao najveću ljubiteljku mode na Tajlandu.


Izvor: Jutarnji.hr