Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

ANKETA: Crnogorci razmišljaju kao Rusi, a komšije kao Amerikanci

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (ОЕCD) napravila je svojevrsnu mapu prioriteta naroda na svijetu kroz veliku anketu u kojoj je do sada učestvovalo više od 80.000 ljudi.

Evropa-mapa

Jedni od učesnika bili su i Crnogorci. U anketi je učestvovalo najviše građana koji imaju od 25 do 34 godine. Naveli su da je za nas u životu najvažnije zdravlje, a potom životno zadovoljstvo i posao. Isti odgovor dali su Kanađani, kao i Rusi.

Po ovom pitanju drugačije razmišljamo od zemalja u regionu. Srbi, Hrvati i Bosanci imaju sličnost sa Amerikancima, jer su svi kazali da im je najbitnije životno zadovoljstvo. Za Sloveniju i Gruziju je najvažnija životna sredina, pa su gotovo ove zemlje usamljene po tom pitanju. U odgovorima se izdvojila i Rumunija koja je jedina u Evropi istakla važnost obrazovanje.

Izgleda da su za obrazovanje zabrinuti u ljudi u Meksiku, kao i u Južnoj Americi. A u Venecueli su građani kazali da im je najbitnija lična sigurnost. Bezbjednost je na cijeni i kod građana u Japanu.

OECD poziva sve građane da učestvuju u anketi kako bi do kraja godine okupili više od 100.000 ljudi. Ovdje možete da glasate: http://www.oecdbetterlifeindex.org/responses/#MNE