Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

CETINJE: Uručene nagrade za filantropiju ,,Iskra”

Jubilarna, deseta dodjela nagrada za filantropiju „Iskra“, koju Fond za aktivno građanstvo organizuje sa partnerima, održana je u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju. Nagrađene su kompanije, udruženja i pojedinci za doprinos opštem dobru i razvoju građanskog društva. Ove godine osim tradicionalnih, dodijeljene su jubilarne nagrade i priznanja u više kategorija.
Specijalna nagrada za životno djelo pripala je Sofiji Klikovac za višedecenijski rad i borbu za stvaranje uslova za zdrav rast i razvoj djece. Defektolog po struci, Klikovac je postavila temelje predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori. Nakon više od četrdeset godina direktorskog staža i odlaska u penziju za sobom je ostavila 17 objekata, jaslica i vrtića JU „Ljubica Popović”.

Dobitnik nagrade za individualni doprinos je Blažo Sredanović, nagrada za doprinos dijaspore pripala je Bošnjačkoj dijaspori Crne Gore u Švajcarskoj, dobitnik Jubilarne nagrade za doprinos na nacionalnom nivou je Societe generale banka Montenegro, dok je nagrada za doprinos na nacionalnom nivou dodijeljena kompaniji DoMEn. Kompanija ELKO Tim dobitnik je Jubilarne nagrade za doprinos lokalnoj zajednici, dok je nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena porodičnom preduzeću „BM Kameleon“. Specijalna priznanja za humanost dobile su Nikšićanke Tatjana Vukićević i Konstantina Maraš. Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru dodijeljeno je Milanki Stijović iz Herceg Novog, a jubilarna priznanja za građanski doprinos opštem dobru pripala su Marini Kovačević i Dejani Dizdar. Specijalno priznanje za dobročinstvo dodijeljeno je Kraljici Jeleni Savojskoj.