Porto Novi
ART PREPORUKA

BEOGRAD: Gran pri za ,,Ti imaš noć” Ivana Salatića i ,,Teret” Ognjena Glavonića


Žiri u sastavu: Filip Grandrije, Manfred Šmit i Ivan Ikić donio je odluku da Grand Prix 24. Festivala autorskog filma, nagradu „Aleksandar Saša Petrović“ za najbolji film dodijeli ostvarenjima: „Ti imaš noć“ Ivana Salatića i „Teret“ Ognjena Glavonića. Oni će podijeliti novčani iznos nagrade od 5.000 eura, saopšten je iz Filmskog centra Srbije,
Nagrada za najboljeg reditelja odlazi u ruke Sergeja Dvorcevoja za film „Ajka“. Nagrada profesora Vlade Petrića, za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, u čast Slavka Vorkapića, u vrijednosti od 2.000 američkih dolara odlazi filmu „Knjiga slika“ u režiji Žan Lik Godara. Nagradu dodjeljuje Savjet Festivala.
Žiri u sastavu: Miloš Spasojević, Tomislav Gavrić i Predrag Popović donio je odluku da Povelju „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad, dodijeli Ivanu Markoviću za film „Ti imaš noć“. Nagrada za najbolji film u okviru programa Bande a part odlazi filmu: „Ljudi s jezera“ u režiji Gens du Lac. Žiri je činila Nikol Brenez.

Žiri u sastavu Tamara Drakulić i Ivan Velisavljević, donio je odluku da u okviru selekcije „Hrabri Balkan“ dodijeli dvije nagrade: Specijalno priznanje za film „Intervju“, reditelja Nermina Hamzagića i Nagrada za najbolji film u okviru selekcije „Hrabri Balkan“ za film „Titanijum“, rediteljke Gökçe Erdem. Žiri filmske kritike FIPRESCI Srbija, činili su Milan Špiček (predsednik žirija), Vladimir Džudović i Dušan Cicvara. Specijalna nagrada „Slobodan Novaković“ dodijeljena je filmu „Granica“ Alija Abasija. Glavna nagrada „Slobodan Novaković“ dodijeljena je filmu „Kradljivci“ Kore-ede Hirokazua.

Izvor: FCS
Foto: Tanja Drobnjak