Porto Novi
NAŠE PRIČE

FILIP RADENOVIĆ NA DOKTORSKIM STUDIJAMA U ČEŠKOJ: Dobio ponudu da bude istraživač u Fejsbuku

 

 

Nakon što je Podgoričanin Filip Radenović okončao osnovne i master studije Elektrotehnike na Univerzitetu Crne Gore odlučio je da upiše doktorske studije vještačke inteligencije na češkom Tehničkom Univerzitetu u Pragu koje privodi kraju. Koliko je uspješan u studijama potvrđuje i činjenica da je, takođe, zaposlen u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Filip u razgovoru za MNE magazin priča da je upravo završio petu godinu studija i da sada piše doktorsku disertaciju. On, ipak, neće ostati da radi u Češkoj, jer, kako je pojasnio, dobio je ponudu kada je u periodu od maja do avgusta 2018. godine proveo u San Francisku, na ,,Internship-u” u Facebook-u, gdje je, takođe, radio u istraživačkoj grupi.

– Ta četiri mjeseca su bila nevjerovatno iskustvo za mene. Stekao sam ogromno dodatno znanje, ali i uživao u poslu koji sam obavljao. Kako je zadovoljstvo bilo uzajamno, dobio sam ponudu da nakon završenih studija postanem istraživač (,,Research Scientist”) u Facebook-u u oblasti kompjuterskog vida. Tako da se nakon, nadam se uspješne odbrane doktorske teze, selim u San Francisko u napad na buduće izazove u karijeri – navodi Filip.

Počeci

Ulazna vrata u svijet istraživanja, prisjeća se on, bile su mu osnovne, a pogotovo master studije, koje je završio u Crnoj Gori. Tada je, kako ističe, dao sve od sebe da se dotakne što više oblasti, kako bi pronašao nešto što ga najviše inspiriše.

– Oblast koja me je posebno privukla je bila upravo vještačka inteligencija, konkretno mašinsko učenje i kompjuterski vid. Kako u Crnoj Gori to nije bilo zastupljeno, pošao sam u Prag na razmjenu sa ciljem da upoznam profesore koji su bili svjetski poznati u pomenutim oblastima. Tada sam i pronašao svog sadašnjeg mentora, i odlučio da se vratim u Prag da završim doktorske studije – navodi on.

Doktorske studije pohađa na Češkom Tehničkom Univerzitetu u Pragu pod mentorstvom profesora Ondržeja Huma, u grupi ,,Centar za Mašinsku Percepciju” čiji je vođa profesor Jirži Matas, a više su orjentisane ka istraživanju i rješavanju problema koji danas nemaju adekvatno rješenje.

– Međutim, učestvovao sam u organizaciji par predmeta kao asistent, tačnije pomagao sam na predmetima Robotika i Mašinsko učenje. Ono što mi se najviše svidjelo je da se nastavni plan predmeta mijenja svake godine, kako bi se ispratili najnoviji trendovi u oblastima koje su danas jako zastupljene i veoma brzo napreduju – istakao je on.

Tema njegove doktorske disertacije je, kako pojašnjava, efikasno pretraživanje objekata na slikama u velikim bazama.

– Malo jednostavnije objašnjeno, cilj je da se objekat prikazan na slici (npr. poznata zgrada, pas, automobil, itd.) pronađe u što kraćem roku u milionima ili milijardama drugih slika (moguće je čak i pretražiti sve slike koje postoje na internetu), i da pronađeni objekti budu ili identični ili što više slični onom koji smo tražili. Pretraga treba da radi ,,online”, tj. da bude što kraća, maksimalno par sekundi – kaže on.

Pojašnjava kako sve to funkcioniše i kroz primjer fotografije Trijumfalne kapije u Parizu  koja je korištena za pretraživanje. Zadatak njihovog programa je da pronađe isti objekat u milionima drugih slika.

-Na istoj slici označimo mali dio objekta koji bi htjeli da pronađemo (recimo, skulpturu urezanu u sami objekat), i sada su rezultati fokusirani na taj dio. Ovo su primjeri pretraživanja kreirani koristeći aplikaciju koja je razvijana tokom mojih doktorskih studija –pojašnjava on.

 Pored toga što je student, zaposlen je na univerzitetu. Ima, kako kaže, svoje mjesto u kancelariji koja pripada njihovom timu. Tu radi na istraživanju koje je vezano za njegovu disertaciju, ali i mimo toga je uključen na nekoliko projekata koji su usko vezani za njegovu specijalnost.

 -Moj standardni radni dan protiče uz mnogo programiranja, i diskusija, kako sa mentorom tako i sa bilo kojim članom naše grupe, koja je vrlo internacionalna. Kada uspijemo kreirati novo rješenje za neki od otvorenih problema, rješenje se formuliše u vidu naučnog rada koji šaljemo na prestižne konferencije, i ukoliko rad bude prihvaćen, odlazimo na konferencije da prezentujemo svoje doprinose akademskoj zajednici- priča naš sagovornik.

 Odlazak na konferencije i prezentovanje radova su njegovi najljepši ,,radni” dani, jer, navodi Filip, pored rasprava za najvećim imenima u oblasti, iz cijelog svijeta, takođe, je imao tu čast da posjeti prelijepe lokacije, od Balija u Indoneziji, Singapura, Šangaja u Kini, preko gradova u Čileu, Sjedinjenim Američkim Država, do mnoštva lokacija u Evropi.

Integracija

Filip je istakao i da mu, kao strancu, nije bilo teško da se prilagodi pravilima života u Češkoj.

-Grupa u kojoj radim je vrlo internacionalna, tako da su mi kolege dosta pomogle prilikom integracije u grupu i kulturu- naveo je on.

 Prag je, ističe naš sagovornik, jedan od najljepših gradova koje je ikada posjetio u životu.

– Osim unikatne arhitekture, i bogate istorije, Prag je, takođe, grad koji nikada ne spava. Sada već pet godina živim u njemu, ali i danas uspijevam da otkrijem nove kutke i zanimljiva mjesta- kazao je on.

 N.Đ.