Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

DVADESET SEDAM GODINA OD SMRTI FREDIJA MERKJURIJA: ,,Stari druže, nikada ne zaboravljamo”

Foto: theawesomedaily.com

Ovo je dan u godini koji nikada neću moći da slavim. Ali, stari druže, nikada ne zaboravljamo, ni za trenutak. Nastavi da ,,rokaš”, dragi Fredi, riječi su kojima se danas, 27 godina, na dan kada je preminuo, Fredija Merkjurija sjeća gitarista ,,Queen”-a Brajan Mej.


Bubnjar ,,Queen”-a Rodžer Tejlor napisao je, uz fotografiju: ,,Sjećanje na starog prijatelja danas na godišnjicu smrti”.

 

View this post on Instagram

 

Remembering my old friend today on the anniversary of his passing…

A post shared by rogertaylorofficial (@rogertaylorofficial) on


Pjevač grupe ,,Queen” Fredi Merkjuri, najbolji i najharizmatičniji vokal svih vremena, prema ocjeni stručnjaka, preminuo je od posljedica side 24. novembra 1991. godine u svojoj vili u Kensingtonu. Samo dan ranije objavio je saopštenje u kojem otkriva da je obolio.
Rođen je u Zanzibaru, 5. septembra 1946. godine, kao Faruk Bulsara u porodici Parsa. Zvanično je u dokumentima podveden kao Fredi Merkjuri sedamdesetih godina.
Koliko je bio nadmoćan na bini, toliko je bio stidljiv van nje. Tejlor kaže da upravo zbog te stidljivosti je Merkjuri rijetko davao intervjue.
– Bio je povučen, nježan i dobrodušan čovjek. Nikada nije bio privatno ono što je na sceni – istakao je Tejlor.
Merkjuri je većinu djetinjstva proveo u Indiji gdje je već sa sedam godina pohađao časove klavira na St. Piters koledžu, po preporuci tamošnjeg profesora koji je uočio talenat kod mladog Bulsare. Učestvovao je u školskim predstavama i te talente kasnije će ukombinovati u svoje viđenje ,,Queen”-a. Kada je imao 12 godina, uključuje se u bend koji je radio obrade Klifa Ričardsa i Litl Ričarda. Sa porodicom se, nakon nereda u Zanzibaru, seli 1964. u Englesku, u londonsko predgrađe Feltam i to, kako je sudbina htjela, u neposrednu blizinu kuće Brajana Meja. Završava Grafiku na Iling koledžu. Kolege sa koledža sjećaju se njegovih isturenih zuba, te scena kako sa linijarom u rukama kao gitarom pjeva Hendriksove pjesme koji mu je bio omiljeni izvođač.
Pored muzike, ljubavi prema umjetnosti i mačkama, njegova pasija bile su poštanske markice, pa su one koje je skupio bile izložene u raznim galerijama svijeta.
Merkjuri je osnovao ,,Queen” 1970. godine. Basista Tim Stafel upoznao ga je sa Tejlorom i Mejom. Basista Džon Dikon bendu se pridružuje naredne godine. Od početka bivaju veoma inovativni i stvaraju neponovljive numere. Merkjuri je osmislio grb ,,Queen”-a koji sadrži astrološke znakove svih članova grupe – dva lava za Dikona i Tejlora, raka za Meja i dvije vile za Djevicu, sebe. Njih sve, iznad krune nadgledao je Feniks, ptica koja se diže iz pepela.
Nakon čuvenog humanitarnog koncerta Live Aid iz 1985. godine, organizator Bob Geldof opisuje ,,Queen” kao najveću muzičku grupu na planeti.
Što se tiče vokalnog ranga, on je išao od F2 (dubinski bariton) do F6 (visoki soprano), te tenorskog F5. Merkjuri je bio nesiguran zbog zuba, međutim, nije želio da ih ispravlja iz straha da to ne utiče na njegov jedinstveni glas.
Godine 1991. Merkjuri umire. Kovčeg je u kapelu unijet uz zvuke pjesama koje je otpjevala još jedna njegova omiljena pjevačica Areta Frenklin – ,,Take my hand, precious Lord” i ,,You've got a friend”.
Meri Ostin, njegov oslonac u životu, jedina je koja, njegovim testamentom, zna vječno počivalište Fredija Merkjurija. Ona nasljeđuje njegovu vilu, novac i sva autorska prava. Merkjuri je napisao pjesmu ,,Love of my life”, posvetivši je Ostin i smatrao je jedinim iskrenim prijateljem.


Mej je bio zabrinut da, zbog bolesti, jer zbog iznemoglosti nije mogao da hoda, Merkjuri neće biti u stanju da snimi ,,The show must go on”.
– Uradiću to – odgovorio je Merkjuri Meju i otpjevao je iz prvog puta.
Što se tiče spota, posljednji zabilježeni, pred smrt, u maju 1991, je ,,These are the days of our lives”.
Ono što se prožima kroz film ,,Bohemian rhapsody”, čije je prikazivanje u toku u kinima svijeta, jeste Merkjurijeva tuga i usamljenost, jer teško je živjeti u vremenu u kojem jesi ako si čovjek koji korača ispred njega.
Takav je bio Fredi Merkjuri –  čovjek ispred vremena i umjetnik kakvog ovaj svijet ni tada ni sada ni ubuduće neće imati.

B.R.