Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PUTOPIS: Maldivi, rajsko mjesto za medeni mjesec

photo10Prije nekoliko godina najdraža osoba na svijetu i ja vjerili smo se nakon predivnih zajedničkih godina. Pažljivo smo planirali dan vjenčanja i cilj nam je bio da sve u vezi sa tim bude, ne savršeno, nego malo bolje od toga, onako kako nam je bilo prethodnih godina zajedničkog života.

Jedna od tema, naravno, bila je i kako ćemo se nositi sa cjelokupnom organizacijom takvog događaja. Od starta znali smo da ćemo sve da  pripremamo sami, da bi sve bilo po našoj volji, ali nije bilo baš tako. Predložio sam da batalimo cijelu stvar i da sve pare koje smo skupili, umjesto na „paradu pijanstva i kiča“, damo na putovanje iz snova u neku egzotičnu destinaciju.

Snovi

Od Maldiva teško da je neka destinacija u mojim “primorskim” snovima mogla izgledati bolje. Mjesto stvoreno za sve morske sportove, gdje je uvijek ljeto, pijesak blistavo bijele boje, poput brašna, uranja u najprozirniju plavo-zelenu tirkiznu vodu. Na samo nekoliko koraka, gdje god  se nalazili, možete vidjeti šareni svijet poput onog u onom crtanom filmu gdje ribe preplivavaju okean da nađu otetu ribicu. Na ležaljci ispod kokosovih palmi i uz povremeni osvježavajući trk do vode možete cijele dane provesti sa dragom osobom, uz koktele, voće i nešto opuštajuće za čitanje i slušanje.photo5Plan

Kada su pripreme za svadbu bile pri kraju i kad je sve bilo na svom mjestu, krenuli smo „na vrijeme“ intenzivno da razmišljamo o svadbenom putovanju. Razmatrali smo neke bliže evropske destinacije, neku mletačku romantiku, flamenko i fado, dok nismo dobili preporuku (hvala, Mirko!) za agenciju u Podgorici koja nam može pomoći da nađemo naš put iz snova. Na naše veliko oduševljenje, bili su u stanju da nam ponude upravo ono o čemu smo sanjali. Da stvar bude još bolja, ispostavilo se da destinacija iz snova nije nedostižnija od ostalih, pod uslovom da imate čeličnu volju da izdržite desetočasovni boravak u vazduhu uz tri-četiri presijedanja. Odluka je bila brza.

photo8Nakon što je, krajem maja, svadba, ipak, prošla tako da smo bili potpuno zadovoljni, kao i naši dragi gosti (na kraju me je bilo sramota što sam ikad predlagao da ih zaobiđemo u svemu ovome), bilo je vrijeme da se brzinski pakujemo, jer smo na Maldive kretali već narednog dana uveče. Samo ljetnje stvari, par majica i haljinica, oprema za ronjenje (hvala, Petre :)), a mozak ostaviti u koferu.

Put nas je vodio preko Beograda i Abu Dabija do Malea, a od glavnog grada ove male arhipelaške države u Indijskom okeanu imali smo još jedan kraći let i vožnju brodom do našeg Holiday Island ostrvceta.

Holiday Island je od samog dolaska bio kao iz časopisa. Ono što je dodatno nestvarno jeste utisak da ono što ste vidjeli u magazinu nije foto-šopovano i uljepšano, već je ta ljepota gotovo izvan mogućnosti opisivanja, bilo riječima ili vještim prstima stručnjaka za sređivanje fotografija.

Dolazak

Izlazimo na dugačak dok, u čemu nam pomažu radnici na brodu, prvi Maldivljani s kojima razmjenjujemo više od tri riječi. Običaj je častiti osoblje nekoliko dolara, koji je preferirana valuta, za trud i sjajan dar za ugostiteljstvo. Kasnije saznajemo da im to i te kako znači jer, bez obzira na nevjerovatne prirodne ljepote, Maldivi ne donose ni približno dovoljno zarade lokalnom stanovništvu koliko bi trebalo. Ovdje sve vode veliki turistički lanci, koji zapošljavaju mahom lokalno stanovništvo,  ali nijesu ni približno dobri poslodavci kao što su ugostitelji.maldiviPogled

Sa doka se prostire onaj čuveni pogled sa kraja daščanog prilaza, koji opkoljava more najintenzivnije nijanse svijetlo-plave boje koju možete zamisliti. Vidite samo palme i ogromno zeleno rastinje, nalik džungli, okruženo neobjašnjivo blistavo-bijelim pijeskom kome se vrlo blagim valovima primiče i odmiče nebesko-plavi okean. Malo je reći da ta scena oduzima dah. Shvatate da je ono što ste sebi objašnjavali kao dobar foto – šop u stvari upravo tako savršeno, i malo bolje. Od radosti sam zaigrao tu na doku i razmišljao da ako raj postoji – ovo je mjesto sigurno po njemu oblikovano.

I, dok smo u suton zaljubljeno i srećno gledali let  ptice u zlatno predvečerje, znali smo da na svijetu postoji malo šta čarobnije od tih plaža i tog mora. I bili smo oduševljeni što smo imali sreće da budemo tu.

Naredne dane našeg savršenog medenog mjeseca proveli smo uživajući, izležavajući se, naizmjenično, na suncu, u hladu zelenila, u vodi, na pijesku. Ronili smo (neko manje, neko više) na otvorenom okeanu i u plićaku.

Hrana

 Uživali smo u dobroj tradicionalnoj kuhinji, koja se uglavnom bazira na ribi i tropskom voću, ali i sa jasnim uticajem Indije, kao i u zadivljujućoj interpretaciji kuhinje iz naših evropskih krajeva. Jedino kada se svi sjate oko sjajne hrane  shvatali smo da na ostrvu ima drugih ljudi. Kućice su tako fino pozicionirane i skrivene u rastinju duž čitave plaže, koja okružuje cijelo ostrvo, da gotovo da i ne vidite nikog drugog i djeluje kao da je ovaj raj tu samo zbog vas. Kada su se po monsunskim pljuskovima svi zatvarali u svoje kućice, mi smo, smijući se, trčali u more koje je i po kiši pretoplo.

15 05 -Maldivi

Foto-aparat, koji je pošteno dokazao svoju vodootpornost (hvala, Vera :)) stalno je bio u upotrebi – na ovom mjestu ne znate šta biste prije ovjekovječili. Čitali smo ,,Politikin zabavnik” i Billa Brysona (hvala, Vuče :)), a grickali smoki i plazmu, da nas, eto, pomalo podsjećaju na kuću. Čitali smo divne čestitke naše porodice i prijatelja (hvala vam svima, divni ste!!!). Na susjednom ostrvu jeli smo lokalnu interpretaciju italijanske pice i pili odličan espreso. Po plaži smo skupljali školjke i pijesak. U svakom trenutku bili smo presrećni i ispunjeni zadovoljstvom.

Savršenstvo

Dani provedeni tamo teško da mogu biti opisani i na mnogo većem prostoru, ali se možda može ovako ukratko sažeti i dočarati to iskustvo. Glavna odlika Maldiva jeste da je savršeno mjesto za romantično putovanje. Rajske boje, prijatna (ponekad pretopla) klima, neobično voće, uzbudljivi kokteli, sedefasti pijesak, nestvarni izlasci i zalasci sunca, neopisivo plavo more, zastrašujuće zvjezdano nebo, predivna lokalna i globalna kuhinja, šampanjac u honeymoon kućici – sve na ovom ostrvu poziva vas da se potpuno prepustite uživanju. Odmor u najpunijem značenju te riječi.

Znate da savjest može da vas grize jedino ako to ne učinite, jer je ovdje grijeh raditi išta drugo osim uživati u ovom predivnom kutku raja. Mi svakako jesmo i jedva čekamo da se vratimo na arhipelag nestvarnih nijansi bijele, plave i zelene.

Tekst i foto: Stefan Vukotić