Porto Novi
NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA MILENA MRAKOVIĆ U RUSIJI: Njene terapije donose djeci radost, vjeru i nadu u bolje sjutra

Podgoričanka Milena Mraković koja je završila osnovne i specijalističke studije na Fakultetu za primijenjenu fizioterapiju u Igalu obavlja posao fizioterapeuta u Rusiji gdje kaže da je jako zadovoljna zato što radi sa mališanima u dječijim centrima za rehabilitaciju gdje im pomaže i unapređuje njihov kvalitet života.

– Svaki radni dan je novo iskustvo, nova borba, novi cilj, izazov. Borimo se za pravilan pokret i položaj, radujemo se svakom novom napretku i poboljšanju koje vodi ka kvalitetnijem i funkcionalnijem životu djece – rekla je ona za MNE magazin.

Posebnu satisfakciju za uloženi trud, kako kaže, predstavljaju zadovoljni i zahvalni pogled djece i njihovih roditelja nakon uspješno odrađenih vježbi.

– Kada dijete nauči nove pokrete i pokaže napredak nakon odrađene terapije, trenutak je koji najviše volim, saznanje da ste nekome donijeli radost, vjeru i nadu u bolje sjutra – ističe Milena.

Početak

Pojašnjavajući kako je protekao njen profesionalni angažman u Rusiji, naša sagovornica priča da je sve počelo u vremenu dok je radila u Institutu ,,Simo Milošević“. Prisjeća se da je zaposlena u Rusiji zahvaljujući predlogu kolege sa dječijeg odjeljenja Instituta „Simo Milošević” u Igalu.

-Poznato je da dugi niz godina u Institut dolazi mnogo djece iz Rusije na rehabilitaciju – istakla je ona.

Ispričala je da radi u dječijim centrima za rehabilitaciju u Rusiji kao specijalista fizioterapije, a obavlja posebnu metodu terapije poznatu kao Bobath metoda.

-Poslovne obaveze se dogovaraju i planiraju sa rukovodiocima i organizatorima posla u centrima, tako da uspijevam da se organizujem poslovno i u rodnom gradu (Podgorici) i u Rusiji. Jedan radni dan u centru u Rusiji je prevashodno dobro organizovan, tako da imam kratku pauzu od pola sata, a ponekad radni dan traje i do 10 časova – rekla je ona.

Najvažnije u njenom poslu u Rusiji je, kako dodaje, iskustvo koje stiče u radu sa djecom, a pored toga ostvaruje kontakte i saradnju sa poznatim specijalistima dječije fizioterapije iz različitih zemalja Evrope. Svi koriste, kaže ona, različite metode i tehnike, ali sa istim ciljem: da pomognu i unaprijede kvalitet života djece koja imaju probleme u rastu i razvoju.

– Volim svoj posao i poziv koji sam izabrala. Posebno zadovoljstvo mi je rad sa djecom – istakla je Milena.

Kada ne radi, slobodno vrijeme voli da provodi, kako kaže, u čarobnoj Moskvi, u šetnjama po lijepim parkovima, širokim bulevarima i obilascima muzeja. Sudeći prema njenim riječima, nije joj bilo teško da se prilagodi tamošnjim pravilima života. Istakla je da je od osnovne škole sam učila ruski jezik, poeziju i kulturu, tako da je na neki način bila dobro pripremljena.

-Najviše mi se sviđa prostranstvo i bogata priroda zemlje, a manje mi se sviđa duga snijeŽna ruska zima – rekla je ona.

Milena planira da u Rusiji stekne što više iskustva i znanja koje bi kasnije mogla da primijenim u radu s djecom s naših prostora. Nada se, kako je rekla, da će se stvoriti mogućnosti da i u Crnoj Gori imamo centar za dječiju fizioterapiju poput ,,velikih ruskih centara“.

N.Đ.