ART PREPORUKA

DODEST: Revija „Svjetska književnost na filmu“ od 20. aprila

Revija „Svjetska književnost na filmu“ biće održana od 20. do 23. aprila u organizaciji Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“, u DODEST-u, sa početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan.filmovi

U okviru revije biće prikazana četiri klasika inspirisana djelima savremene književnosti.

Nastao po istoimenom romanu ruskog književnika Vladimira Nabokova, a u režiji Stenlija Kubrika film ,,Lolita” (1962) otvoriće reviju u ponedjeljak, 20.aprila. Protagonist i narator, koga tumači Džejms Mejson je profesor koji se nakon Drugog svjetskog rata doselio u SAD i koji nakon što je dobio katedru na jednom od univerziteta u Nju Hempširu, postaje beznadežno zaljubljen u 14-godišnju Dolores iliti ,,Lolitu”.

Romantična komedija „Doručak kod Tifanija“ (1961) nastala po romanu Trumana Kapota biće prikazana u utorak, 21.aprila, a donosi priču o mladoj Njujorčanki po imenu Holi Golajtli.

Adaptacija poznate gotičke novele autorke Emily Bronte „Orkanski visovi“ (1992) je priča o ljubavi između Hitklifa i Keti, njihovom prijateljstvu, osveti i smrti. Film je režirao Piter Kosminski, a biće prikazan u srijedu, 22.aprila.

U čast obilježavanja – 100 godina od rođenja Artura Milera, a na Svjetski dan knjige, u srijedu, 23.aprila prije projekcije filma „Smrt trgovačkog putnika“ (1985), (režija Volker Šlendorf uloge Dastin Hofman, Džon Malković) o stvaralaštvu ovog dramskog pisca i ekranizaciji njegovih remek djela govoriće dramaturg Vasko Raičević i novinar Vuk Perović.

kud duga