Porto Novi
ART PREPORUKA

AMIRA MEDUNJANIN PRED NASTUP U KIC-U: Volim doći na mjesta gdje se osjećam kao kod kuće

Bosansko-hercegovačka umjetnica i interpretatorka sevdalinki Amira Medunjanin uz pratnju džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića nastupiće večeras i sjutra od 20 sati u KIC-u „Budo Tomović“. Na oba nastupa promovisaće aktuelni album ,,Damar”.

Kako je danas na konferenciji za novinare u podgoričkom hotelu ,,CentreVille” rekla direktorica KIC-a Snežana Burzan, karte za oba koncerta su rasprodate.

– Kao čelnici ove prestižne gradske, a bogami i crnogorske, institucije kulture veoma mi je drago  što smo uspjeli i brzo i lako da se dogovorimo sa Amirom i Bojanom, te da već na početku kalendarske godine obradujemo podgoričku publiku. A koliko smo bili u pravu i koliko smo pogodili ukus i želju najviše Podgoričana, ali i publike iz Budve, Bijelog Polja, Bara i drugih crnogorskih gradova koja će večeras i sjutra biti u velikoj sali potvrđuje činjenica da su karte planule za nekoliko sati od puštanja u prodaju – istakla je Burzan.

Otkrila je ovom prilikom da je postojala želja da se zakaže i treći koncert, ali zbog pređašnjih obaveza umjetnika to nije bilo moguće.

– Ja nisam bila, moram biti iskrena, ni za drugi. Mene to nešto sramota. Nešto mi to kao puno. Neprijatno mi je. Ali je prelijepo, u suštini. Nadam se da smo kod  tog dijela ljudi koji će doći i večeras i sjutra  uspjeli probudit’ ono što smo htjeli. Čovjek da zaviri unutra, malo sa sobom da se sastavi i kaže ,,treba mi nekih sat, dva sam”. Lijepo je, ja sam zahvalna, drago mi je da ćemo usrećiti publiku – rekla je Amira Medunjanin.

Urednica muzičkog programa Maja Popović podsjetila je da su Medunjanin i Zulfikarpašić nastupali i ranije u KIC-u sa drugim projektima, te da je ovo prvi put da njih dvoje nastupaju zajedno u velikoj sali. Dodala je i to da ,,Damar” čini devet pjesama, prvi put i dvije autorske, dok su ostale tradicionalne iz Srbije, BiH i Makedonije. Sniman je dva mjeseca u muzičkom studiju Pitera Gebrijela.

Amira Medunjanin istakla je da se svaki put obraduje kada dođe u Crnu Goru, te naglasila da ,,to nije podilaženje”.
– Baš sam se iznenadila kad su nam Maja i Snežana javile da su oba koncerta ,,otišla”. Šta ćemo sad? To je samo potvrdilo da fakat postoji neka superveza koju sam ja ostvarila prvi put kada sam došla tu. Ja volim doć’ na mjesta gdje se stvarno osjećam ko kod kuće i onda nemam ni treme, nemam ni sjekiracije, znam da ćemo se super družiti. Čovjek u neko doba to prestane posmatrati kao koncert, nego ,,nismo se dugo vidjeli, ‘ajmo sad se družit'” – kaže ona.

Dodala je da njena fascinacija radom Zulfikarpašića traje još od 1993. godine i da nije ni sanjala da će jednoga dana raditi zajedno. To se desilo prvi put 2009. godine pred rasprodatim BKC-om u Sarajevu. Medunjanin je, prisjećajući se tog nastupa, objasnila da je Zulfikarpašića upoznala 8. aprila te godine, a 10. aprila bio je taj koncert. S tim da je Zulfikarpašić već 9. aprila imao solo nastup.
– Idemo grlom u jagode, ako se desi, desilo se. Ako se ne desi, Bože moj, probali smo. Izašli smo, bukvalno smo samo razmijenili pjesme koje ćemo raditi, ja sam uzela tonalitete, napravili jednu probu nekih sat. To veče smo imali koncert sat i po koji je bio maestralan. I tad se nekakav klik desio koji se, ja barem smatram, može jednom ili dva puta desit’, da s nekim ste na istoj talasnoj dužini muzike generalno i načina na koji muziku posmatramo – ispričala je Medunjanin o  početku saradnje.

 

Kaže i da je tokom ove saradnje u sebi otkrila neke stvari za koje nije znala da ih ima.

– Ja sam uvijek bježala od tih nekih kalupa. Ne znam ni šta sam. Nisam pjevačica, ja sam pripovjedač – rekla je ona.

Poetika same priče koje su pričane kroz tradicionalne pjesme pokazuje pravo lice naroda, dodaje Medunjanin. Kaže da je kao dijete, sa sedam godina znala sto sevdalinki napamet, i ,,Bitlse” i ,,Azru” i EKV i Miladina Šobića. Prisjetila se i priredbe u osnovnoj školi kada je sa sedam i po godina pjevala ,,Omer beže” i ,,Umjesto gluposti”. Kaže da su je tada sva djeca izviždala jer nisu znala pjesmu ,,Omer beže”.
Na naše pitanje  ,,Od koga ste prvi put čuli za Šobića?”, kazala je da je to bilo od starije sestre.
– Ona je kupila album, ona je luda za Šobićem. I mene je oduševio. Ja sam ga na televiziji vidjela, išao je spot  ,,Đon”. Meni je to bilo prekul, ,,A zar nije štos životu razbit’ nos”. Što moraš radit’ ono što ti kažu? A ja vazda bila neki rebel, pobunjenik u familiji, ,,crna ovca”. Meni je stvarno žao što čovjek nije aktivan i dan-danas. Mislim da je jedan od najplodonosnijih i najboljih autora sa ovih prostora, pored Štulića – istakla je Medunjanin.

Bojan Zulfikarpašić rekao je da je navikao kao džez muzičar da radi sa ljudima koji su vrlo brzi, ,,koji čuju kompoziciju i za minutu su shvatili i formu i  harmoniju i melodiju i memorizovali i od tog trenutka mi možemo s tim pretekstom koji se zove melodija da se zabavljamo”. Takva je i Medunjanin.

– Za mene nije ničega ljepšeg nego da čujem te pjesme i način na koji je ona to pjevala, jer jednostavno bilo koji muzičar može samo da sanja o tome da čuje te pjesme s takvim glasom i takvom emocijom – kazao je Zulfikarpašić.

Što se tiče večerašnjeg repertoara, Zulfikarpašić ističe da se vrlo često dešava da na bini tokom kocerta Medunjanin riješi da zapjeva neku drugu pjesmu, pa se nikada ne zna kakav će biti.

Iz PR službe ,,CentreVille Hotel & Experiences”-a istakli su da je nastavak saradnje sa KIC-om ,,Budo Tomović” logičan korak i rezultira kvalitetnim iskustvima koja su u mogućnosti ponuditi gostima njihovog hotela. Nadaju se da će Medunjanin i Zulfikarpašić ponijeti lijepe uspomene iz ovog hotela.

Tekst i foto: B.R.