Porto Novi
MODA SLAJDER

NAŠI U SVIJETU: Mija Knežević, najuticajnija trendseterka Istočne Evrope

mija-knezevic-otvorila-svoj-ormar-na-blogu-men-repeller-600x305Modnu blogerku Miju Knežević opisuju kao jednu od najuticajnijih trendseterki Istočne Evrope. Na svom sajtu mij-a-porter.com svoje pratioce upoznaje sa najaktuelnijim trendovima i spaja modu i umjetnost.

O njoj su pisali ,,El“, ,,Vog“, ,,Kosmopolitan“, ,,V magazin“, ,,Harpers bazar“, ,,Ofisijel“, ,,Kat“ i drugi modni časopisi.

Otac Duško je, ističe, uvijek učio da su jednostavnost i otmenost najbitnije stvari kod žene. Umjetnost je važan dio njenog svakodnevnog života u Njujorku. Želi da napravi koncept koji je ambiciozniji od sopstvenog modnog brenda, jer ,,Jarac je u horoskopu, a Jarčevi sanjaju velike snove“.

Za ovu sezonu predlaže ,,što više bijelih patika od različitih brendova i puno minimalizma u svakodnevnom stajlingu“.

Otkud i od koga potiče ljubav prema modi?

– Moj otac kao mlad se bavio manekenstvom. Takođe me je uvijek učio kako jednostavnost i otmenost su najbitnije stvari kod žene. Majci i baki mogu da zahvalim za moju prvobitnu zainteresovanost za  modu.

Šta je ,,must have“ za svaku ženu i svakog muškarca za ovu sezonu, a šta je ,,must have“ za sva vremena?

– ,,All time must have“ – teget sako, teget pantalone, bijela pamučna majica – zauvijek.

,,Must have“ za ovu sezonu – što više bijelih patika od različitih brendova i jako puno minimalizma u svakodnevnom stajlingu. Skandinavski minimalizam koji je toliko bio prisutan u arhitekturi i enterijeru preselio se u modu.

NY-Stlke1-1200x798

Kakva Vas sjećanja vežu za Crnu Goru?

– Kad sam bila dijete jako sam puno vremena provodila u Crnoj Gori sa mojim bakama. U Podgoricu sam stalno išla da provodim ljeta sa tatinom majkom, gdje sam se igrala sa životinjama, brala voće i jela priganice. Kad sam malo porasla, prešla sam na primorje sa mamimom majkom gdje sam skakala sa Mogrenovih stijena i jela sladoled svako veče na korzu. Jako su mi dragocjena sjećanja sa ljetnjih raspusta koje sam provela u Crnoj Gori.

Dolazite li često u Crnu Goru?
– Svakog ljeta.

Kakav je život u Njujorku?

– Život u Njujorku je brz, nekad prebrz. Ovaj grad mi je toliko toga pružio da prosto ne znam kako ću ga ikad napustiti. Ovo je zaista grad u kojem se snovi ostvaruju.

Le-21ème-Arrondissement-Mija-Knezevic-Mij-A-Porter-SoHo-New-York-Street-Style-Fashion-Blog-1S obzirom na to da ste porijeklom sa ovih prostora, koliko za Vas znači epitet: ,,Knezevic is one of the leading trendsetters in Eastern Europe today“? (,,Knežević je jedna od vodećih trendseterki u Istočnoj Evropi danas“)

– Neizmjerno sam ponosna na to odakle potičem! Jedne noći, kada sam bila na večeri na jugu Francuske, poznati francuski ljekar mi je kazao: ,,Mija, ti si toliko posebna jer polovina tebe stvorena je od onoga odakle potičeš, a druga polovina od mjesta u kojima si živjela“. To će zauvijek ostati u mom sjećanju.

Pišete o mnogim brendovima. Da li ćete i Vi kreirati svoju liniju?

– Ovo je najčešće pitanje koje mi ljudi postavljaju. Danas ima previše brendova, tržište je prezasićeno novim markama. ,,Instagram“ i digitalna generacija promijenili su način  na koji brendovi danas posluju.

Voljela bih da napravim svoj koncept, ali ne vjerujem da bi to bila odjeća. Nešto ambicioznije. Ja sam Jarac u horoskopu, a Jarčevi uvijek sanjaju velike snove.

1415-Le-21eme-Adam-Katz-Sinding-Mija-Knezevic-SoHo-New-York-City-Street-Style-Fashion-Blog_21E4402-920x1382

Koji su Vaši omiljeni dizajneri?

– Proenca Šuler, Balensijaga, Luj Vuiton, Marni, Lev, Stela Mekartni, Kloi…

Što je to što volite pored mode?

– Umjetnost. Njujork je centar svijeta za umjetnost. Otkad živim ovdje to je dio mog svakodnevnog života. Sve svjetske galerije i muzeji su ovdje, na jednom mjestu. To je nekad toliko nestvarno. Velika je čast kad izložbe Matisa, Pikasa, Joko Ono, Džejmsa Tarela, Kristofera Vula, Bjork mogu da budu dio vašeg života.To je kao da oživljavate prošlost u trenutku.

Bojana Radonjić

This slideshow requires JavaScript.