ART SLAJDER

VIVO CIKLUS KONCERATA KLASIČNE GITARE: Radoš Malidžan u ,,Hiltonu” održao nastup za dušu


Gitarista i direktor Crnogorskog gitarističkog centra Radoš Malidžan nastupio je večeras u okviru prve sezone VIVO ciklusa koncerata klasične gitare, u Kristalnoj dvorani hotela ,,Hilton Podgorica“.
Bar jedan od koncerata VIVO ciklusa svake sezone biće posvećen crnogorskim muzičarima, a cilj je doprinos razvoju crnogorske gitare, ,,stvarajući i otvarajući scenu za crnogorske gitariste i omogućavajući im da djeluju, da se predstave i afirmišu“, kako je rečeno večeras.
Upravo je Malidžan bio taj koji je ,,probio led“.
– Poetično, meditativno, virtuozno – pisalo je u letku koji su svi posjetioci dobili.
Tako je bilo i večeras. Radoš Malidžan priredio je koncert za dušu, a o njegovom izvođenju najbolje su govorili dugi, gromoglasni aplauzi, uz ,,bravo“ nakon svake numere.
Na početku nastupa rekao je publici da je privilegija što može da podijeli sa njima svoje srce i muziku koja u njemu živi, te da bi volio da im svira o stvarima koje život čine lijepim.
Već prvom numerom, ,,Contemplation“ Agustina Bariosa, Malidžan je posjetioce odveo u neki divni svijet koji se ,,u mašti posmatra s prozora”.
Nakon toga, prikazao je ,,razigranost“ i ,,radost“, kako je opisao djela ,,Rondeau de concert, op. 12“ Napoleona Koste i ,,Introduction et Caprice, op. 23“ Đulija Regondija.
Naredni izbor bili su Torobina kompozicija ,,Andante“ iz ,,Sonatine“ i ,,Fuente y Caudal“ Paka de Lusije.
Numeru ,,Junto al Generalife“ koju je napisao Hoakin Rodrigo, opisao je kao susret s prošlošću, ,,susret s divnim ili manje divnim građevinama“, ,,svim tim zidovima i stazama u kojima se zapitamo što su sve vidjeli prije nas, koliko pokoljenja, gubitaka ili ljubavi“.
– Rodrigo je bio slijep i njegov susret je tim više poseban, jer je opisan samo zvukom i ehom – kazao je Malidžan, prikazavši kroz svoje izvođenje svu ljepotu i tananost ove kompozicije.
Za kraj regularnog dijela, Malidžan je ostavio ,,Evening Dance“ i ,,Craddle Song“ (,,Večernji ples“ i ,,Uspavanku“) Alana Tomasa iz svite ,,Out of Africa“ koji su ga posjetili na njegovo vrijeme provedeno u Africi i ljude u njoj.
Na bis je izveo kompoziciju koja govori o susretu sa zvijezdama.
– Gleda ih, divi im se, osjeća da su i one žive. Puno vam hvala što ste večeras ovdje – kazao je Malidžan.
On je ovim nastupom pokazao svu ljepotu izvođenja na klasičnoj gitari i posebnost, jer sve ono što je sam umjetnik, sve ono što nosi u duši, osjeti se u prstima koji dodiruju žice gitare i prave zvuke. U ovom vidu muzike leži sva istina, jer na sceni su samo umjetnik i njegov instrument, nema bubnja, basa, klavijature ili glasa koje će sve to prekriti. Malidžan je večeras prikazao svu raskoš svog izvođenja i oplemenio srca svih posjetioca.

This slideshow requires JavaScript.


On će sjutra u Umjetničkoj školi za muziku i balet ,,Vasa Pavić” od 12 do 14 sati održati masterclass. Dobrodošli su svi zainteresovani za gitaru – učenici, studenti, amateri, bilo kao pasivni ili aktivni učesnici. Prijavljivanje putem mejla [email protected] ili putem fejsbuk poruke na VIVO stranici.
Prvu sezonu VIVO ciklusa koncerata klasične gitare zatvoriće 21. novembra nastupom u 20 sati u Kristalnoj dvorani hotela ,,Hilton Podgorica“ mađarski gitarista Antal Toni Pustai.
Organizator VIVO ciklusa koncerata klasične gitare je NVO Crnogorski gitaristički centar.
B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga