Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

INSPEKCIJA: Zbog nepravilnosti za tri mjeseca uništeno 96 kg hrane

science_in_food_500– Sanitarni inspektori u protekla tri mjeseca zatekli su u prometu 96 kilograma hrane sa isteklim rokom za upotrebu ili oštećene deklaracije i ambalaže, koja je odmah po nalogu inspektora  uklonjena i  uništena, dok je 85 kilograma stavljeno van prometa. Zbog utvrđenih neispravnosti preduzete su kaznene mjere u skladu sa zakonom – rekla je za MNE magazin portparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić-Šoškić.

Neispravnost uzetih uzoraka hrane je, kako kaže Čukić-Šoškić, najčešće bila zbog mikrobiološkog zagađenja koji bi mogli dovesti do bolesti prouzrokovane hranom. Neispravnosti je bilo uslijed povećanog broja bakterija, kao i  prisustva onih  koje mogu dovesti do kvarenja hrane i  ukazuju na nehigijenu, čuvanje na nepropisnim temperaturama, ukrštanje puteva gotove hrane sa sirovom neobrađenom.

Portparolka Uprave za inspekcijske poslove ističe da su zbog tih neispravnosti inspektori nalagali subjektima nadzora detaljno čišćenje i upotrebu dezinfekcionih sredstava kako bi se ispoštovale higijenske norme na propisanom nivou.

– Prisustvo kontaminenata u ispitivanim uzorcima hrane nije utvrđeno, dok je bilo  odstupanja  u pogledu sastava i nepravilnog obilježavanja proizvoda – pojašnjava Čukić-Šoškić.

Hrana se, kaže Čukić-Šoškić, može kontaminirati na razne načine u lancu ishrane tako da se zagađenje može prenijeti i na finalne proizvode.

– Novi pristup u kontroli hrane zasniva se na samokontroli. Subjekti u poslovanju s hranom – pravna lica, preduzetnici i fizička lica odgovorni su za bezbjednost hrane u svim fazama proizvodnje i prometa i dužni su da preduzmu mjere kako bi se smanjio rizik po zdravlje potrošača, a to se može postići ako se tačke opasnosti identifikuju i ako je rizik u svakoj od njih smanjen primjenom adekvatnih mjera kontrole – ističe Čukić-Šoškić.

Kod finalnih proizvoda kontrolišu se rokovi upotrebe, izgled ambalaže, deklarisanje, temperaturni režimi čuvanja, prodaje i sličnog. Osim vršenja kontrole senzorskih svojstava (ukus, miris, boja, konzistencija)  i rokova upotrebe, deklarisanja i drugog, uzimaju se i uzorci za  laboratorijsko ispitivanje, kao i  brisevi na stepen čistoće sa opreme, uređaja, ruku osoblja i drugog.