Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

DA LI STE ZNALI?: Kako Instagram otkriva da ste depresivni

Foto: Profimedia

Objave na društvenim mrežama mogu dosta toga da otkriju o životu korisnika, a istraživanje o povezanosti fotografija objavljenih na Instagramu i simptoma depresije pokazalo je u kojoj mjeri efekti i vrste fotografija predstavljaju simptome bolesti.

U studiji je analizirano skoro 166 profila korisnika i skoro 44 hiljade objava na Instagramu, a program je imao oko 70 odsto uspjeha u otkrivanju depresije. Između ostalog, analizirano su boje koje se nalaze na fotografijama, izrazi lica, a uzimano je u obzir i koliko često korisnici objavljuju fotografije. Jedan od znakova depresije može da bude smanjena aktivnost na društvenim mrežama, prenose mediji.

Otkriveno je da osobe čije su fotografije zatamnjene ili zamagljene i imaju slabiji intenzitet boja, imaju psihičke probleme.

-Pokušali smo da utvrdimo kakvo ponašanje ljudi otkrivaju, a da toga nisu svjesni. Ovi rezultati pokazuju kako vizuelni mediji mogu da pomognu u otkrivanju mentalnih bolesti – navedeno je u studiji. Takođe, navode i da je moguće otkriti depresiju preko objava jedino ako provjera uključuje i fotografije prije nego što je postavljena dijagnoza, kako bi mogli da uporede sa ranijim sadržajem. Tim naučnika planira i da istraži vezu Instagrama i depresije kod porodilja. Oni će na osnovu sadržaja koji majke djele na društvenim mrežama pokušati da predvide jesu li majke sklone postporođajnoj depresiji, pišu mediji.

U obzir nijesu uzimani naslovi i komentari uz fotografije, a na osnovu piksela svake od njih ustanovili su da su plave ili sive nijanse boje povezane sa simptomima depresije. Korisnici ove društvene mreže koji nijesu depresivni postavljaju fotografije koje su tople i osvjetljene. Jedan od znakova depresije su i tužni selfiji koji pokazuju da se osoba s nečim bori. Jedan od efekata koji najčešće koriste osobe koje boluju od depresije je Inkwell koji fotografije u boji pretvara u crno-bijele. Za razliku od njih, korisnici koji ne pokazuju simptome ove bolesti, koriste efekat Valencia koji fotografijama dodaje svijetlo.

-Dok neki korisnici postavljaju pitanje etičnosti ovakvog način prikupljanja podataka, još jednom se potvrđuje da sadržaj koji djelimo na društvenim mrežama, o nama govori više nego što mislimo, želimo, pa čak i znamo – zaključio je profesor Danford.

Izvor: nedeljnik.rs