DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORIČANKA SANJA CRVENICA NAJAKTIVNIJI SREDNJOŠKOLAC: Neizmjerna čast nositi ovu titulu

Fakultet za državne i evropske studije ove godine prvi put uveo je kategoriju za izbog najaktivnijeg srednjoškolca na nivou Crne Gore, a to priznanje, kako saznaje MNE magazin, pripalo je Podgoričanki Sanji Crvenici koja završava četvrti razred Gimnazije ,,Slobodan Škerović“.
Sanja je za MNE magazin kazala da joj je neizmjerna čast biti nosilac ove titule, pogotovo jer se ista dodjeljuje prvi put.
– Kada sam se prijavila nijesam imala velika očekivanja. Predala sam svoj CV i svu propratnu dokumentaciju na inicijativu prijatelja, u nadi da će i više nego dovoljan uspjeh biti i sam prolazak u finale. Od pet finalista, četvoro je odabrano od strane stručnog žirija koji su sačinjavali predstavnici crnogorskih univerziteta, a jedan finalista postao je dio odabrane petorke putem glasova koje je dobio online na sajtu FDES-a. Nakon intervjua komisija u istom sastavu odabrala je pobjednika – rekla je ona.
Kada se, prema njenim riječima, tokom svojeg srednjoškolskog obrazovanja zaista trudite da svoje slobodno vrijeme i energiju kanališete na pravi način, rezultat ne može izostati. Jedan od Sanjinih primarnih ciljeva generalno u životu jeste da svi talenti koji su joj prirodom stvari dati ne ostanu na nivou na kojem jesu, već da ih ona svojim radom i zalaganjem unaprijedi koliko god može i da iste prenose na druge.
– Biti dobitnik ovog priznanja velika je čast, tim više što je konkurs bio na nivou Crne Gore. Konkurencija je bila izuzetni jaka i vjerujem da su finese odlučivale o tome ko će sa ovom titulom krunisati svoj četvorogodišnji, srednjoškolski angažman – kaže ona.
Trudila se, dodaje, da pored njegovanja svojih hobija među kojima su ples, klavir, pjevanje i gluma, iskoristi svoje vrijeme i za jednu vrstu angažmana koji je koristan mladim ljudima Crne Gore. Tu se ubrajaju inicijative za mlade kojima je davala doprinos (kako UNICEF-a tako i mnogih drugih organizacija), kao i brojne vannastavne aktivnosti i internacionalna takmičenja u okviru kojih je branila boje svoje gimnazije ,,Slobodan Škerović”, ali i boje svoje države.
– Sada sam na maturi i planiram da upišem Pravni fakultet u Podgorici, kada dođe vrijeme za usavršavanja nakon fakulteta, potrudiću se da dobijem stipendiju na nekom univerzitetu koji će mi pomoći da steknem što bolja znanja, sa ciljem da se nakon usavršavanja vratim i sve stečeno implementiram na svoju državu – kaže ona.
Sanja vidi sebe kao nekog ko će biti tu da se bori za jedinke kojima je pomoć potrebna i da teži ostvarenju svojih ideja, baš kao što to na mikro planu čini sada.
– Kao srednjoškolka, učešćem u projektima koji se bore za više mogućnosti za mlade ljude Crne Gore i za poboljšanje položaja onih koji jesu članovi ugroženih grupa, pokušavam da kanališem željeno i moguće na pravi način. Obično nailazim na komentare da pravnika već ima previše, ali ja i dalje vjerujem u to da kada nešto jeste naša pasija (a moji korijeni te ljubavi su još u Debatnom klubu), možemo pronaći svoje mjesto u sistemu tako da naša jedina ,,veza” koja, skoro pa da postaje podrazumijevna, budu naši rezultati i znanje koje posjedujemo – rekla je ona.
Po njenom mišljenju, dajemo najviše od sebe kada iskre mogućnosti koje čuvamo negdje u sebi, pretvorimo u plamen uspjeha.
– Nadam se da će moji budući podvizi, za koje sam ovom nagradom dobila dodatni vjetar u leđa, ali i jedan vid više odgovornosti ka valjanom djelovanju u narednom periodu, biti tome najbolji svjedok – zaključila je Sanja.

N.Đ.

One Response to PODGORIČANKA SANJA CRVENICA NAJAKTIVNIJI SREDNJOŠKOLAC: Neizmjerna čast nositi ovu titulu