Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

AKTUELNO: Novi propisi će ukloniti stare automobile iz saobraćaja

slika saobracKako bi polovni automobili manje zagađavili našu sredinu ove godine bi trebalo da se usvoji propis kojim bi se povećali tehnički standardi za ova vozila. Automobili koji ne budu zadovoljavali taj standard neće moći da saobraćaju. To nezvanično saznajemo iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Sada je aktuelan standard Euro 3, a novim propisom bi se zamijenio na viši standard, Euro 4. Kada se usvoji novi propis, to će značiti da automobili standarda Euro 3 neće moći da budu u voznom stanju, nego će ići na otpad. Standard Euro 4 je u zemljama Evropske unije na snagu stupio 2005. godine. To znači da svi automobili koji su registrovani u zemljama Evropske unije nakon 2006. godine sigurno ispunjavaju ovaj standard. Kod nas nema mnogo ovih automobila. Iz Ministarstva su kazali kako, prema podacima iz 2013. godine, samo oko 14, 6 odsto vozila ispunjava ovaj standard.

– Struktura voznog parka u Crnoj Gori prilično je nepovoljna – kazali su iz Ministarstva.

I komšije iz Hrvatske su imale ovaj problem, ali ga uspješno rješavaju. Kako bi podstakli građane i firme da kupuju automobile koji će manje da zagađuju okolinu, hrvatsko ministarstvo odlučilo je da im pomogne tako što će čak sufinansirati 40 odsto u kupovini električnih i hibridnih auta, kao i skutera i motocikala. Naši građani će, sudeći prema odgovorima koje smo dobili od našeg ministarstva, morati da sačekaju na ovu povoljnost.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su kazali kako bi i sa ekonomskog i sa ekološkog aspekta subvencioniranje nabavke električnih i hibridnih automobila imalo vrlo pozitivne efekte.

– Socijalni aspekt održivog razvoja nameće nam da se prvo pozabavimo sa preovlađujućim udjelom u voznom parku Crne Gore, naime sa onim vozilima koja ne ispunjavaju ni standard Euro 3, a kojih je u Crnoj Gori 52,4 odsto – kažu iz ovog resora.

Na koji način će da se riješi ovaj problem, još nije izvjesno, ali jeste jedno – izgleda da imamo mnogo automobila koji zagađuju našu okolinu.