Porto Novi
NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA ALEKSANDRA KOŠARAC U JAPANU: Svi ovdje znaju ko je Piksi

Japan jeste nevjerovatna zemlja koju bih voljela da svako može makar jednom u životu da posjeti, počinje svoju priču za MNE magazin Podgoričanka Aleksandra Košarac.

Sa njom smo komunicirali putem mejla, a razgovor je tekao poput susreta uživo. Teško je ne osjetiti Aleksandrino oduševljenje zemljom u kojoj živi, a ona nam je ispričala i zašto je to tako.

Stidljivost

Aleksandra je u Japanu od aprila 2016. godine, a trenutno pohađa master studije Pravnog fakulteta Nagoja Univerziteta. Studira Komparativno pravo, kako kaže, sa akcentom na – međunarodno privatno pravo i  međunarodnu arbtražu.

– Kultura je ovdje nesvakidašnje drugačija, a opet ne toliko daleko od onoga što me okruživalo čitavog života. Kada govorim o kulturi, više bih voljela da se fokusiram na kulturu Nagoje, jer Nagojani su vrlo stidljive naravi, što predstavlja problem pri formiranju prijateljstava. Međutim, što sam duže ovdje sve mi je teže da zamislim drugi vid socijalne interakcije – rekla je ona.

Japan, prema riječima naše sagovornice, stvarno nije zemlja u kojoj svako može da živi, jer zahtjeva strpljenje i rad. Aleksandra dodaje da je isto predivno mjesto koje je u potpunosti uređeno, mirno i sazdano od međusobnog poštovanja među građanima.

– Hrana je definitivno nešto na što predstavlja veliki izazov nekome ko dolazi sa mediteranskog područja. Najviše mi se sviđa, pa takojaki, i ikajaki, a i okonomijaki. Povremeno mi jako fale i naše grickalice, plazma, medeno srce, smoki, jafa, cedevita, ali i pršuta i sir, da ne govorim tek o voću i povrću – kaže ona.

Aleksandra dodaje da su u Japanu voće i povrće izuzetno skupi, što predstavlja i nakon skoro godinu dana problem, ali da se vremenom na to privikla.

-Mogla bih reći da je to jedna mana Japana. Ne možete da vjerujete koliko srce boli kad  tri male breskve platite pet eura – kaže ona, uz osmijeh.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je došla u Japan Aleksandra je otkrila da je kultura uličnog plesa izuzetno razvijena. Bavi se, kaže, povremeno street plesom od srednje škole, ali je u Japanu to pretvorila u hobi.

-Oduševljena sam tim okupljanjem oko pojedinih mjesta gdje masovno i po stotinjak ljudi zna da pleše za jedno veče, vježbajući različite vrste plesova, od locking-a, wacking-a, bboying-a, popping-a, i fenomenalni su u tome. Makar jednom nedeljno izdvojim vremena da se pridružim svojoj ekipi i zaplešem na nekom od mjesta u Nagoji, do posljednjeg metroa – rekla je ona.

Naša sagovornica kaže da Crnu Goru Japanci uglavnom komentarišu jednim usklikom: ,,E?! Doko (gdje)?’’. Ona navodi da s vremena na vrijeme naiđe na nekog ko je upoznat sa postojanjem Crne Gore.

-Naše područje u najvećem broju slučajeva povezuju sa uspješnim sportistima zapadnobalkanskog porijekla. Naravno, kako živim u Nagoji najpoznatija ličnost sa naših prostora je Dragan Stojković Piksi – rekla je ona.

Aleksandra dodaje da joj se često dešavalo da upozna u Japanu ljude sa svih strana svijeta koji su bili u Crnoj Gori i koji su jako fascinirani našom hranom, kulturom, zabavom i prirodom.

-Japanski jezik još uveliko učim. Mislim da za naše govorno područje japanski ne bi predstavljao izazov. Trenutno je moj japanski na nekom srednjem nivou s tim što dosta vremena posvećujem vježbanju čitanja i pisanja što stvarno zahtjeva konstantan rad. Nadam se da ću do kraja školske godine uspjeti da pročitam prvi roman na japanskom jeziku – rekla je ona.

 Akademski život

Aleksandra je završila Pravni fakultet u Podgorici – Univerzitet Crne Gore, gdje je diplomirala 2015. godine, na Građansko pravnom smjeru. Upisala je master u Japanu kao stipendista Ministarstva obrazovanja, sporta, nauke i tehnologije Japana (MEXT). Ocjenjujući kvalitet tamošnjih studija, ona kaže da je Nagoja Univerzitet jedan od najboljih ne samo u Japanu, i Aziji, ali i u svijetu.

– Profesori koji mi predaju, a čije radove sam imala prilike da čitam i prije nego sam se odlučila za ovaj univerzitet su malo je reći impresivni i ingeniozni. To su visoko obrazovani intelektualci sa nesvakidašnjim sposobnostima da predaju i podučavaju. Mentor na studijama profesor Jokomizo Dai jeste jedan od najizvrsnijih profesora koje sam imala priliku do sada da upoznam. Način njegovog podučavanja me neprestano oduševljava i pokreće. Očekivala sam da će studije biti zahtjevne, ali nisam očekivala da ću u ovoj mjeri biti zadovoljna načinom na koji izučavam materiju od interesa – rekla je ona.

 Predavanja su, kako pojašnjava, u toj mjeri efikasna da čak i kada bi sjedjeli pokušavajući da ignorišete nastavu naučili bi toliko novih stvari. -Interakcija sa profesorima je, takođe, nešto što me oduševilo, gdje se održava profesionalnost, ali i poštovanje studenata od strane profesora je takođe uveliko pristuno i svakako osvježavajuće- rekla je ona.

Aleksandra je mišljenja da studenti svih uzrasta i mladi, ali i oni stariji treba da iskuse srudiranje u inostranstvu.

-Neponovljivo  iskustvo. Upoznavanje kultura, otrkivanje svijeta i novih prijateljstava je nešto neprocjenjivo. Sa ovim iskustvom definitivno imam želju da svoje istraživanje svijeta produžim- navela je ona.

Aleksandra ne voli da govori o svojim planovima za budućnost, ali zna šta želi – da čitavog života uči i dijeli znanje koje je stekla.

N.Đ.