Porto Novi
ART PREPORUKA

KINA: Direktor Petrovac Jazz Festivala na Shanghai International Arts Festivalu

Direktor Petrovac Jazz Festivala, Vinko Mihajlović, od 18. do 21. oktobra boravio je u Kini na najvećem art festivalu na svijetu China Shanghai International Arts Festival – CSIAF, na kom se predstavlja veliki broj festivala iz čitavog svijeta i na kom je bilo riječi o izazovima koji prate manifestacijski turizam kroz iskustva organizatora koji dolaze sa različitih kontinenata.

– Petrovac Jazz Festival ima tradiciju od 18 godina i za to vrijeme je ovdje nastupilo više od 2500 muzičara sa raznih meridijana. PJF je član Mreže festivala Put Svile od 2015. godine.
Osim Petrovac Jazz festivala tu su i drugi festivali koje organizujemo i koje smo ovaj put u Kini promovisali kao jedinstveni festivalski koncept ,,Art Balkan Association”.
Mreža umjetničkih festivala ,,Put Svile,, i članstvo u njoj je veoma važan iskorak ka jačanju globalne kulturne saradnje, povezivanju sa festivalima i umjetnicima iz čitavog svijeta. Šangaj je bio prilika za razmjenu ideja, iskustava u realizaciji umjetničkih projekata i odlična osnova za planiranje budućih zajedničkih svjetskih projekata – istakao je Mihajlović.

Festival CSIAF će, kako je ranije najavljeno, tokom narednih mjesec dana predstaviti više od 700 umjetničkih događaja, uključujući 168 glavnih izvođenja. Vrhunski svjetski umjetnici i trupe okupiće se u Šangaju, sa gotovo 5000 umjetnika iz 36 zemalja i regija, koji će učestvovati na toj velikoj manifestaciji.

Direktor PJF- a, Vinko Mihajlović takođe je od strane organizatora pozvan da učestvuje na drugom “Indonesian World Jazz Meeting”- u, jednom od najvećih svjetskih okupljanja džez muzičara, producenata i organizatora manifestacija koje promovišu ovaj muzički pravac. Na ovom prestižnom svjetskom skupu, koji će se održati od 14. do 17. novembra, Mihajlović će jedini predstavljati Crnu Goru. Koliko je prisustvo crnogorskih predstavnika na pomenutim manifestacijama značajno zbog otvaranja vrata za potencijalne nove međunarodne saradnje, bitno je i zbog pozicioniranja Crne Gore na svjetskoj mapi festivalskih manifestacija.

Mn.M.