Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

ĐORĐE JEZDIMIROVIĆ UOČI MFW-A: Kolekcija ,,Preporod” je najveća prekretnica u mom životu

Đorđe Jezdimirović, u sklopu brenda ,,Jezdimiro”, prikazaće kolekciju na Blanc Fashion Week Montenegru u Podgorici. Ovom kolekcijom će 31. oktobra  otvoriti završnu noć  ove prestižne modne manifestacije i, kako je kazao u razgovoru za naš portal, predstaviti  svoj preporod, uz nadu da će inspirisati druge da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom.

Đorđe je iz Minhena došao u Beograd, gdje započinje novi put. On ističe da je kolekcija ,,Preporod” najveća prekretnica u njegovom životu.

Dizajner čije kreacije, pune elegancije, luksuza i poruke, nose Svetlana Ceca Ražnatović, Iva Štrljić, Simona Milošević, Mina Vrbaški, Iva Grgurić, Nataša Rodić i mnoge druge poznate dame.

Otvarate 31. oktobra završno veče Blanc Fashion Week Montenegro. Koliko Vam znači što ste odabrani da otvorite završnu noć Crnogorske nedjelje mode?

– Otvoriti zvanično posljednju noć Crnogorske nedjelje mode za mene predstavlja veliku čast i priznanje, ali i izazov koji sa sobom nosi posebnu težinu. Svaki početak i kraj ostavlja uvijek najveći utisak, a ovaj događaj nije izuzetak.

Završna noć nije samo kulminacija nedjelje mode, u ovom trenutku, svi smo dio jedne velike priče koja slavi borbu, volju i posvećenost. Radujem se što ću biti na čelu ove priče, predstavljajući ne samo svoj rad, već i podršku onim najbitnijima, a to su žene.

Kako biste predstavili kolekciju koju ćete prikazati na Blanc Fashion Week Montenegru? Kako se zove, što Vam je poslužilo kao inspiracija, koje materijale ste koristili?

– Kolekcija se zove ,,Preporod” i predstavlja za sada najveću prekretnicu u mom životu. Odlazak iz jedne sredine koja mi nikada nije prijala u nešto novo, što se zove živjeti život punim plućima, simbolizujući moj lični preporod. Ova kolekcija nije samo odraz mog modnog izraza, već i putovanje kroz introspekciju i rast.

Kroz ovu kolekciju, nadam se da ću inspirisati druge da preuzmu kontrolu nad svojim životima i da se upuste u svoje vlastite preporode. Modna industrija je savršeno mjesto za izražavanje, a ja sam spreman da podijelim svoje iskustvo i strast sa svima koji žele da se pridruže ovom putovanju.

Što se tiče izgleda iste, mogu da otkrijem da sam ovoga puta se jako igrao bojama.

Kampanja za ovu sezonu Blanc Fashion Week Montenegra nosi naziv ,,Modom protiv kancera dojke”. Koju poruku biste poslali svim ženama koje se bore protiv raka dojke i na koji način ćete Vi obilježiti ovu kampanju?

– Svim ženama koje se bore protiv raka dojke, želim da poručim da niste same u ovoj borbi.

Kako bih poslao važnu poruku kroz ovu kampanju, kreirao sam jednu božanstvenu haljinu koja simbolizuje ružičasti ženski svijet, ali i suočavanje s izazovima koje donosi kancerogeno stanje u predjelu grudi. Ova haljina nije samo modni komad, već i umjetničko djelo koje nosi snažnu poruku o hrabrosti.

Haljina poziva na refleksiju i podsjeća nas na važnost podrške, solidarnosti i svijesti o zdravlju.

Bil Kaningam dao je zanimljivo viđenje mode. Rekao je: ,,Moda je oruđe kako bi se preživjela stvarnost svakodnevnog života”. Kakvo je Vaše viđenje mode?

– Otmena i jednostavna estetika omogućava nam da iskažemo eleganciju i sofisticiranost, dok haotični elementi svakodnevnog života donose autentičnost i realnost. Ova kombinacija stvara dinamičan dijalog između stila i stvarnosti, omogućavajući nam da se izrazimo na načine koji su istovremeno umjetnički i lični.

U svojim kreacijama težim da spojim ova dva svijeta, stvarajući komade koji su funkcionalni, ali i inspirativni. Različiti tonovi, teksture i oblici odražavaju bogatstvo ljudskog iskustva, pozivajući nas da prihvatimo i ljepotu jednostavnosti i kompleksnost života u jednom. Moda je za mene sredstvo izražavanja koje odražava naše unutrašnje stanje i jedinstvene priče.

Da li ste saglasni s time da je moda prolazna, a stil vječan, s obzirom na to da svaka osoba je individua i sama gradi svoj stil?

– Stil je vječan, ali ga može imati samo onaj ko prati modu. Naravno, to ne znači slujepo pratiti sve trendove, već razvijati svoje razumijevanje i osjećaj za modu.

Važno je znati da stil nije samo o odjeći, već i o stavu, načinu na koji se nosimo i kako se predstavljamo svijetu. Pravi stil dolazi iznutra i zahtijeva svjesnost o sebi i svojoj okolini. Zato je učenje o modi ključno za izgradnju ličnog stila koji će trajati.

Bojana Radonjić
Foto: Privatna arhiva