Porto Novi
MODA SLAJDER

NATALIJA URBANOVA UOČI MFW: Žene su poput dragog kamenja, jedinstvene po svom sjaju i svestranosti

Tamara Rađenović u kreaciji Natalije Urbanove

Ruska dizajnerka Natalija Urbanova, koja živi i radi u Crnoj Gori, predstaviće na Blanc Fashion Week Montenegro kolekciju inspirisanu dragim kamenjem. Ona već dugi niz godina u okviru svog brenda Nurban predstavlja modele elegantnog i luksuznog dizajna. U razgovoru za MNE magazin kaže da je već šest puta predstavljala kolekcije na Crnogorskoj nedjelji mode.

-Zahvalna sam gospodinu Srđanu Lubardi na pozivu da i ovog puta budemo dio Crnogorske nedjelje mode. Svaka revija je za mene velika čast, ali i odgovornost. Taj osjećaj imam i ovog puta kada našom kolekcijom otvaramo ovu modnu smotru. 

Što nam možete kazati o kolekciji koju ćete prikazati na Blanc Fashion Week Montenegru? Čime ste bili inspirisani pri njenoj izradi, kako se zove kolekcija, koje materijale ste koristili?

 – Mene uvijek inspirišu posebne, nevjerovatno talentovane žene. Ovaj put pažnju sam usmjerila na drago kamenje i upravo ljepota dragog kamenja bila mi je inspiracija za nastanak ovih modela. Naziv kolekcije je “Shie bright like a diamond“. Svaki dragi kamen je jedinstven po svom sjaju i svestranosti. Slično je i sa ženama, jer smatram da je svaka jedinstvena. Modeli su rađeni mahom od čipke, satena, somota… uz mnogo ručnog rada, ručno rađenih aplikacija i veza.

Kakvom tipu žene je kolekcija namijenjena?

– I ova kolekcija, kao i sve što stvaram, namijenjeni su ženama koje znaju svoju vrijednost.  

Da li biste izdvojili neku kreaciju iz te kolekcije koja Vam je posebno draga? 

 – Svaki moj model mi je zaista drag i svaki ima neku svoju priču. Kada bih pravila odabir, mogu da izdvojim haljinu koju sam kreirala za Tamaru Rađenović i koju je ona nosila na koncertu. Taj model inspirisan je ljepotom klasičnog repertoara, remek djela svjetske opere.

Bila sam u prilici da kreiram haljinu za predstavnicu Crne Gore na takmičenju The Miss Globe. To je haljina koju je naša predstavnica nosila u kategoriji haljina u nacionalnom stilu i to je za mene velika čast.

Koji dio kreiranja kolekcije najviše volite – da li je to osmišljavanje same kolekcije, izrada, odabir materijala?

– Volim kompletan proces nastanka kolekcije. Najviše uživam u tome da svoje ideje pretočim u slike i da ih, kao rezultat cijelog procesa, vidim na modnoj pisti ili sceni. 

Kampanja ovogodišnjeg Blanc Fashion Week Montenegra je ,,Modom protiv raka dojke”. Koja je Vaša poruka svim ženama koje se bore protiv raka dojke?

Svim ženama želim da budu zdrave, da vjeruju u sebe, da ne klonu duhom.

Danas smo gledali kako Prada otkriva novo odijelo za astronaute NASA. Kako Vi vidite modu u budućnosti?

– Voljela bih da moda u budućnosti bude zasnovana na vječnim vrijednostima, na ljubavi i kreativnosti. I kako god zvučalo, vjerujem da će bezuslovna ljubav i ljepota spasiti svijet.

B.R.

Foto: Privatna arhiva