Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MEĐU NJIMA I CRNA GORA: Škole širom svijeta uvode zabranu upotrebe mobilnih telefona

Foto: Colin Mearns

Škole širom svijeta uvode zabranu upotrebe mobilnih telefona. Na to se ugledalo i crnogorsko Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, pa je svim školama uputilo inicijativu o djelimičnoj zabrani, koja je naišla na pozitivan odgovor. Za nepoštovanje mjera planirane su stroge kazne, navodi se u prilogu TVCG.

U podgoričkoj Osnovnoj školi „Savo Pejanović“, gdje je nekad neizostavni dio torbe svakog đaka bio mobilni telefon, više nije dobrodošao u učionice.

I u Savjetu roditelja podržavaju to što je pravilnikom škole predviđeno da se, pri ulasku u učionicu, mobilni telefon stavi u posebnu kutiju. Jednoglasni su da takva mjera doprinosi boljoj koncentraciji djece na časovima.

– Naša djeca se koncentrišu na časovima ako nemaju telefon kod sebe. Mislimo da je dobro i svakako nema mjesta mobilnim telefonima niti bilo kom drugom sadržaju osim nastave – istakao je Mileta Milačić iz Savjeta roditelja OŠ „Savo Pejanović”.

Dragan Drobnjak iz Savjeta roditelja OŠ „Savo Pejanović” kaže da djeca izlaze zainteresovana iz škole i više objašnjavaju šta su radili na časovima.

Svjesni da upotreba mobilnih telefona negativno utiče na učenike, u resornom ministarstvu su svim školama uputili inicijativu o djelimičnoj zabrani, koju je podržao veliki broj vaspitno-obrazovnih ustanova.

– Najveći broj škola u Crnoj Gori danas ima posebne kutije u koje se mobilni telefoni odlažu prilikom ulaska u školu. Tako da se zabrana odnosi i na učionicu i na školsko dvorište – rekla je Jasna Jovanović iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

Ministarstvo najavljuje i nove korake. U toku je izrada pravilnika koji predviđa strože kazne za nepoštovanje mjera.

– Definisaćemo povrede dužnosti učenika kada je u pitanju upotreba mobilnih telefona. To će se odnositi, prije svega, na neka neovlašćena snimanja, ometanja nastave i slično – kaže Jovanovićeva.

Krajnji cilj je da se učenici vrate suštini – učenju i druženju.

Izvor: RTCG