Porto Novi
MODA PREPORUKA

MODA: Prada predstavila prvo odijelo dizajnirano za astronaute NASA

Foto: Axiom

Axiom Space i modna kuća Prada danas su na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu otkrili dizajn svemirskog odijela Axiom Extravehicular Mobility Unit (AkEMU) koje će se koristiti za NASA misiju Artemis III.

Prada je udružila snage s inžinjerima Axioma.

– Naši elitni timovi su redefinisali razvoj svemirskog odijela, uspostavljajući nove puteve ka inovativnim rješenjima i primjenjujući najsavremeniji pristup dizajnu za AkEMU – rekao je predsjednik Axiom Spacea Mat Ondler.

Rasel Ralston ispred Axiom Spacea naglasio je kako su oni ,,pioniri u novoj eri u istraživanju svemira u kojoj su partnerstva imperativ za komercijalizaciju svemira“, te da prvi put koriste ekspertizu u drugim industrijama da bi napravili bolje rješenje za prostor.

Foto: Axiom

Ovo svemirsko odijelo napravljeno je od bijelog materijala koji reflektuje toplotu i štiti astronaute od ekstremno visokih temperatura i mjesečeve prašine.

Direktor marketinga Prada grupe i šef za korporativnu društvenu odgovornost Lorenco Berteli istakao je da je „izlazak van granica jedna od vrijednosti kompanije koja savršeno odražava duh brenda Prada i viziju mojih roditelja”

– Veoma sam ponosan na rezultat koji pokazujemo danas, što je samo prvi korak u dugoročnoj saradnji sa Axiom Spaceom. Podijelili smo našu stručnost o materijalima visokih performansi, karakteristikama i tehnikama šivenja i naučili smo mnogo. Siguran sam da ćemo nastaviti da istražujemo nove izazove, širimo naše horizonte i zajedno gradimo nove priče – kazao je Berteli.

B.R.