Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MAJA GARDAŠEVIĆ: Podnijeta inicijativa za besplatne preventive mastektomije i BRCA testiranje

Izvršna direktorica NVO ,,Diši”, Maja Gardašević kazala je za MNE magazin da su Skupštini Crne Gore, Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje podnijeli inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Ovom inicijativom zahtijevaju besplatne preventive mastektomije i uvođenje obaveznog besplatnog BRCA testiranja kao mjeru prevencije o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, a isti će biti omogućeni dopunom člana 16 u kojem je navedeno da je izmjenu Zakona potrebno uvesti pod tačkom 23.

Kako je dodala, usvojena je inicijativa koju su poslali Ministarstvu zdravlja za izmjenu Pravilnika kojim bi se omogućio svim onkološkim pacijentima besplatan boravak u Institutu ,,Dr Simo Milošević”.

– Naša organizacija je dala predlog da to bude 21 dan, inicijativa je usvojena. Važno je naglasiti  da do sada u komisijama nije bilo onkologa, a da su onkološki pacijenti jedino mogli da idu ukoliko su imali neko pridruženo oboljenje, kao što je imao jedan od naših pacijenata ugrađene stentove. Dakle u komisijama će najvjerovatnije biti i onkolozi, izmjena se radi, inicijativa je usvojena, tako da će onkološki pacijenti biti u prilici besplatno da koriste usluge Instituta – poručuje ona.

NVO ,,Diši” je od početka oktobra odradila niz edukativnih radionica.

– Posebno smo ponosni na saradnju sa Crvenim krstom gdje smo odradili radionicu, mogli smo da upoznamo sve učesnice sa značajem redovnih pregleda, o važnosti podrške porodice, koja je između ostalih bila jedna od bitnijih tema – kazala je.

U hotelu Mediteran u Bečićima će 24. oktobra biti održan Prvi međunarodni kongres hematologa i onkologa, a prisustvovaće će i predstavnici NVO ,,Diši”.

– Svi pacijenti na Forumu moći će da postavljaju pitanja najeminentnijim stručnjacima iz oblasti hematologije i onkologije. Takođe, bićemo gosti 28. oktobra u hotelu Hajat u Kotoru, zbog donacije koju su ovi divni ljudi željeli da nam uruče i prepoznali su značaj svega ovoga što mi radimo – navela je.

Gardašević podsjeća da pacijentima treba veća podrška od države i institucija, posebno u domenu tuđe njege i invalidnine koju pacijenti jako teško ostvaruju.

– Lične invalidnine za veliki broj njih zapravo su i nedostižne iako imaju udaljene metastaze, na šta je naša organizacija nekoliko puta apelovala. Takođe onkološki pacijenti se žale na preduge liste čekanja kod kardiologa, reumatologa, i na određena radiološka snimanja – poručuje ona.

Iz NVO ,,Diši” su ponosni jer će biti dio Montenegro Fashion Week-a 28. oktobra u Capital Plazi.

– Sve naše heroine će prošetati pistom i pokazati svu svoju snagu i to da jesu najveća inspiracija svima u Crnoj Gori. Sve haljine koje budu nosile će dobiti besplatno od dizajnerki i nadamo se da će ovo njih na neki način motivisati i podstaći u daljoj svojoj borbi – zaključila je.

Mn.M.

Foto: Privatna arhiva