Porto Novi
NAŠE PRIČE SLAJDER

IGOR TODOROVIĆ UOČI MFW-A: Kolekcija ,,Bambola” je jedna vrsta komplimenta ženi

Igor Todorović vraća se u Crnu Goru, gdje će na Blanc Fashion Week Montenegru predstaviti kolekciju za proljeće-ljeto 2025. pod nazivom ,,Bambola”. 

Premijerno je prikazana na Milanskoj nedjelji mode, potom i Hrvatskoj, pa je Crna Gora treća destinacija do koje stižu ove kreacije inspirisane Italijom i uopšteno šezdesetim godinama. 

Todorović u razgovoru za MNE magazin ističe da crnogorska publika uvijek u njegovom modnom jeziku prepoznaje sagovornika.

Ponovo ste dio Crnogorske nedjelje mode. Koliko Vam, s obzirom da za umjetnika i dizajnera, čovjeka koji voli svoj posao, ne postoje velika i mala tržišta, već podjednako gleda na njih, u ovom trenutku znači predstavljanje kolekcije na Blanc Fashion Week Montenegru?

– Uvijek se sa radošću odazovem pozivu, kada god mi to moje vrijeme i obaveze dozvole, da prikažem svoju novu kolekciju crnogorskoj publici. Poslije nekog vremena, evo nas ponovo na Blanc Fashion Week Montenegru, u saradnji sa gdinom Lubardom, koji se uvijek iznova trudi da pomjeri granice i okupi veliki broj dizajnera na ovom događaju. Za mene ovo predstavljanje najprije znači poštovanje prema organizatoru, prema klijentima i publici u Crnoj Gori. Isto tako znači i profesionalnu potrebu da se odazovem svakom modnom ,,razgovoru”, jer me oduvijek inspiriše univerzalnost modnog jezika kojim svi govorimo, i, naravno, uvijek divan osjećaj razumijevanja onoga što modno imam da kažem sa crnogorskom publikom koja u mom modnom jeziku prepoznaje sagovornika. To je neka inspiracija koja vas usmjerava da radite dalje i pišete neke nove modne priče, ako tako mogu da kažem.

Da li ćete i u Podgorici prikazati kolekciju Bambola 2025?

– Da, u Podgorici će Atelje Igor Todorović predstaviti dio najnovije kolekcije BAMBOLA za proljeće-ljeto 2025. Veliki dio kolekcije je već u show roomovima sa kojima sarađujemo na našem plasiranju za druga tržišta van regionalnih, pa je otuda ovo treće predstavljanje, nakon Milana i Hrvatske, namijenjeno upravo Blanc Fashion Week Montenegru. 

Kakve utiske nosite sa Milanske nedjelje mode, gdje je kolekcija Bambola i predstavljena? 

– Pozitivne i sadržajne, ali i obojene konkretnim koracima koje smo napravili i na kojima radimo. To je veliki posao i mnogo obaveza koji su dio svih aktivnosti tokom trajanja nedjelje mode u Milanu. Revija je samo dio pazla u kome se takmičite i dokazujete validnost vašeg rada. S obzirom da nam od samog početka cilj nije bio samo manifestacioni, nego vrlo fokusiran, pripremali smo se odgovorno i pažljivo, i ove godine mnogo radili na kolekcijama i koracima u prezentovanju istih. Kolekcija RESORT 25, koju smo krajem jula predstavili na Zlatiboru u saradnji sa Gold Gondolom, takođe je dio ukupnih aktivnosti koje preduzimamo od početka ove godine. Trudim se da se etično i odgovorno bavim svojim poslom, a to iziskuje mnogo rada, truda, konsultacija, direkcija i usmjeravanja, ali i sreće. Kad bih zaključio šta je osnovni utisak koji nosim sa Milanske nedjelje mode, onda bih rekao – još jedan poen u gostima, mnogo novih kontakata i konkretnih dogovora. Onda, i umor, koji sve to prati, biva više, zadovoljstvo nego fizička nemoć.

Bambola samim nazivom, ali i detaljima podsjeća na Italiju, na jedno divno vrijeme. Uvijek se sjetim rečenice svog profesora sa fakulteta, Škota, kod koga smo imali pisanje scenarija – Vidite, sve je već izmišljeno, vi samo morate da nađete drugačiji, originalan ugao iz kojeg ćete pisati… Vi ste bili inspirisani šezdesetim godinama u kreiranju Bambole, ali jeste našli drugačiji ugao da to predstavite, da bude jedinstveno, da bude Vaše?

– Nadovezujući se na mudre riječi Vašeg profesora, ja duboko vjerujem da je – izvanredno važno poštovati prošlost, fokusirati se na sadašnjost i biti zagledan u budućnost, da biste dostigli originalnost i pomjerali granice. Pored toga, veoma je važna kompetencija, istraživanje i odgovornost, da se bavite bilo kojom temom, pogotovo u umjetničkim disciplinama, u vremenu kada smo svjedoci nedostatka ovih karakteristika. Bambola jeste nominalno italijanska priča, ali su šezdesete bile izuzetno važno vrijeme emancipacije žene, novih talasa stila života, snage nekih novih estetskih kretanja i smjernica koje su ostale kao inspiracija za vremena koja su dolazila nakon njih. U pripremi krojnih linija, izbora tkanine i detalja, gledali smo da prevaziđemo haljinu kao kontekst već i da damo poruku, jer savremena moda je usmjerena na svoj socijalni kontekst podjednako kao i na estetski. Koketirali smo sa oslobađanjem seksepila kao jedne od tekovina šezdesetih, no i odmjerenosti, poštovanja zanatstva, čemu sam uvijek i bezuslovno lojalan, detaljima, ali i tkaninama koje spadaju u održive modne komade.

Dok ste izrađivali kolekciju Bambola, kakva je bila Vaša vizija dame koja će nositi ove modele?

– Bambola je simbolički lutka sa naslovne strane sopstvenog života i sopstvenih izbora. To je žena koja hrabro korača kroz život, svjesna svojih unutrašnjih snaga i osvojenih ciljeva. Definitivno je Bambola samo jedna vrsta komplimenta ženi koja je uvijek inspiracija da je njegujete, poštujete i trudite se da postanete najbolja verzija sebe samih. Otuda je usmjerena upravo takvim i osobama, ali i muškarcima – partnerima, koji ženu sagledavaju na taj i ni na jedan drugi način i razumiju njen modni jezik.

Kampanja ovogodišnjeg Blanc Fashion Week Montenegra jeste ,,Modom protiv kancera dojke”. Koja je Vaša poruka tim povodom i da li ćete možda na pisti, u predstavljanju, imati neki detalj koji se odnosi na borbu protiv kancera dojke? 

– Mi smo kao Atelje učestvovali uvijek sa velikim entuzijazmom u organizacijama koje se bore da pruže podršku i osvijeste značaj borbe protiv kancera dojke. Imali smo privilegiju da oblačimo gđu Tanju Bošković, Mirjanu Karanović i mnoge druge na ovakvim inicijativama. Svakako da ćemo pružiti punu podršku ovoj inicijativi u dogovoru sa organizatorima.

Bojana Radonjić

Foto: Privatna arhiva