Porto Novi
MODA SLAJDER

MILENA ĐUKANOVIĆ PRED MFW: Tri žene bile su inspiracija za kolekciju 3D štampanog nakita i garderobe

Brend Midju Accessories u okviru kojeg prof. dr Milena Đukanović razvija multidisciplirani pristup i integriše umjetnost i nauku, predstaviće na Crnogorskoj nedjelji mode novu kolekciju 3D štampanog nakita i 3D štampane garderobe.  Inspiracija za kolekciju bile su, kaže autorka, tri žene.

-Nakon tačno pet godina, opet predstavljam kolekciju 3D štampanog nakita sopstvenog brenda Midju_Accessories. Razlika je u tome što ovaj put imamo i komade 3D štampane garderobe, a naziv kolekcije je “Alice in Wonderland/Tomorrow is Now”. Kao što sam naziv kaže i insinuira, kolekcija će biti “luda” sa po pet kompletnih outfita za Ludu Šeširdžinicu, Kraljicu Srca i Alisu u Zemlji čuda. U isto vrijeme kolekcija pripada budućnosti i to 3D štampanoj, koja nam je već zakucala na vrata. Na fotografijama koje ekskluzivno prikazujemo za Montenegro magazin vidjećete i primjenu vještačke inteligencije što je takođe i budućnost i sadašnjost, u svim oblastima života. Fotografije su rađene u Eklektik studiju kod Veronike Jovanović, koja kao moja prijateljica i vrhunski fotograf, pomaže mi da moje “male” crnogorske modne snove pretvorim u stvarnost-kaže Đukanović.

 

Objašnjavajući proces stvaranja, Milena kaže da sve tri – Luda Šeširdžinica, vatrena Kraljica Srca i zamišljena Alisa u Zemlji čuda čuče u svakoj ženi.

-Sebi sam dozvolila, u skladu sa vremenom koje sam posvetila kolekciji ali i brojnim partnerima na ovom projektu, da ovo bude priča vrijedna pamćenja-dodaje Milena.

Po pet modela pripadaju svakoj od njih.

-Ovdje smo predstavili Ludu Šeširdžinicu koje karakterišu boje zelena i ljubičasta, za Kraljicu Srca sam spremila crvenu i crnu, a za Alisu kraljevsko plavu i srebrnu. Modeli će nositi 3D štampane korsete, torbe, nakit, ali i haljine, mantile, plaštove…Uz nesebičnu podršku Pretty Balerinas butika, modeli će nositi upečatljive cipele koje će koloristički pratiti modele, dok su svi 3D štampani modeli odštampani u 3D sobi, mom glavnom partneru na svim projektima. Glavni sponzor ove kolekcije je NLB Banka koja podržava održivost kroz reciklirajuće materijale koje koristimo za 3D štampu, kao i zero-waste tekstile-kaže naša sagovornica.

Milena je u više navrata izlagala svoje modele u Parizu, Milanu, Minhenu, Dubaiju, Ljubljani i Beogradu i dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja. Kaže da joj prijaju reakcije publike i raznovrsnih žirija, kao i sve sugestije i komentari koje voli da sasluša i eventualno primijeni u aktuelnim ili novim projektima.

-Pored asesoara, a sada i odjeće, prethodnu godinu obilježile su i 3D štampane vaze koje su podržane kroz program Kreativna Crna od strane Ministarstva kulture i medija, a predstavljene i na Paris Design Week događaju i to u okviru 1000 vases manifestacije u martu ove godine. Da bi se bio uspješan u današnje vrijeme, potrebno je vjerovati u sebe i svoje ideje, ali i konstantno raditi na brendu, bilo novim kolekcijama i pričama, ili raznim promocijama postojećih. Nema pauze i nema predaha za sve “male” kreativce i umjetnike, koji su istovremeno preduzetnici novog doba-naglašava naša sagovornica.

Nakon MFW Milenu čeka učešće na  Nedjelji mode u Parizu, kao i rebranding koji dolazi nakon pet godina postojanja brenda.

Mn.M.