Porto Novi
ART PREPORUKA

PRIJE 132 GODINE ROÐEN IVO ANDRIĆ: ,,Dok god ima mraka, ima i svanuća”

iandric001p1

Jedan od najvećih književnika sa naših prostora, Ivo Andrić rođen je 9. oktobra 1892. u Travniku.

Djetinjstvo je proveo sa majkom u Višegradu gdje je završio osnovnu školu. Učenik Velike Sarajevske gimnazije postaje zahvaljujući stipendiji. Njegova prva pjesma ,,U sumrak“ objavljena je u ,,Bosanskoj vili“ 1911. godine.

U Zagreb odlazi u oktobru 1912. godine gdje počinje školovanje na Filozofskom fakultetu Kraljevskog Univerziteta takođe kao stipendista. U panorami ,,Hrvatska mlada lirika“ 1914. objavljuje šest pjesama u prozi.

Prvu knjigu ,,Ex Ponto” Andrić je objavio 1918. godine.

U Beograd je otišao 1919. gdje je radio kao činovnik u Ministarstvu vjera, ali ljubav prema književnosti uvijek je bila na prvom mjestu. Zajedno sa Crnjanskim, Miličićem i ostalim poznatim književnicima se družio u kafani ,,Moskva”. Doktorsku tezu je odbranio 1924. u Gracu. Između dva svjetska rata bio je visoki službenik Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. do 1941. službu je imao u Berlinu.

Nobelovu nagradu za ,,epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“ dobio je 1961., a sav novac je donirao.

Ivo Andrić je umro 13. marta 1975, sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, a njegova rodna kuća pretvorena je Memorijalni muzej sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnim djelima.

Neka od najpoznatijih Andrićevih djela su: ,,Na Drini ćuprija“, „Gospođica“, „Prokleta avlija”, ,,Travnička hronika”, ,,Na obali”, ,,Znakovi”…

Neki od Andrićevih stihova…

,,Dok god ima mraka, ima i svanuća.”

,,Čudno je kako malo je potrebno da budemo srećni, i još čudnije: kako nam često baš to malo nedostaje!“

,,Ima u nekim ljudima bezrazložnih mržnji i zavisti, koje su veće i jače od svega što drugi ljudi mogu i da stvore i izmisle.“

,,Život vraća samo ono što mi drugima dajemo.”

,,Čovjeka ćete najbolje upoznati ako ga posmatrate kako se ponaša kad se nešto dijeli besplatno.”

N.P.