Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

REAGOVANJE: Protiv M.V. se ne vodi postupak za krivično djelo obljuba

Porodica optuženog M.V. (76) reagovala je na navode teksta ,,Starac, vozač kombija, optužen da je obljubio djevojčicu u Danilovgradu“, koji je objavljen 4. oktobra.

Reagovanje porodice prenosimo u cjelosti:

,,Pred Višim sudom u Podgorici vodi se krivični postupak protiv M.V, po optužnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, za krivično djelo nedozvoljene polne radnje iz člana 208 stav 2 u vezi člana 206 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Dakle, ne vodi se postupak za krivično djelo obljuba, što je netačno navedeno u tekstu na koji odgovaramo (obljuba je drugo, teže krivično djelo).

Takođe, u ovom postupku još uvijek nije započet glavni pretres, optuženi još uvijek nije iznio odbranu pred sudom, a nužno je poštovati pretpostavku nevinosti, sa jedne strane, i prava mldb. djeteta sa druge strane, a ovakvim objavam se to ne čini. Samo stavljanje inicijala nije dovoljno, budući da se navode drugi podaci kojima se upućuje na lica na koja se tekst odnosi, što je lako prepoznatljivo u malim sredinama, a što je istovremeno suprotno i sa članom 91 Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku.

U konačnom, nalazimo za shodno da ukažemo da je medij, ukoliko je već imao pristup optužnici, iako to ne bi smio biti slučaj, bio dužan da tačno i sveobuhvatno prenese navode iz iste, pa tako i da je rađeno DNK vještačenje garderobe djeteta, na uzorcima koji su izuzeti istog dana kada se događaj navodno desio, te da na garderobi bilo tragova DNK dva ili tri lica, ali da nijedan trag ne pripada optuženom M.V. Ponavljamo, na garderobi djeteta koju je nosilo odnosnog dana nema tragova DNK-a optuženog, što proizilazi iz Izvještaja Forenzičkog centra o DNK vještačenju”.

Mn.M.