Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA Uncategorized

RIBNJAK PORODICE KASALICE UNIŠTEN: Bitno je da smo svi živi i zdravi

 
 (Foto: Mira Rovčanin)

Nabujala Komarnica u potpunosti je uništila ribnjak porodice Kasalica. Nije pomagao ni zaštitni zid, kaže vlasnik Zdravko Kasalica koji ribu uzgaja godinama.

-Nijesmo očekivali da će biti tolike padavine i da će Komarnica toliko nadoći. Padala je kiša, ali ništa nije na to ukazivalo. Nikada se ranije nije desilo da voda pređe zaštitni zid koji je urađen kad i ribnjak. Kada je najveća voda bila – ostajala je ispod zida i do metar. Ujutro u pet sati smo vidjeli da je ribnjak pod vodom. Ništa nijesmo mogli uraditi. Samo smo gledali kako voda raste iz minuta u minut, i kako nosi sve što smo godinama stvarali – kaže Kasalica.

Šteta je velika, nijesu uspjeli da spasu ni dio ribe koja je bila u bazenima.

-Ribnjak je oko 450 kvadrata. Tu je bilo oko četiri tone konzumne ribe, bilo je 150.000 glava mlađi i 100 komada matično jato. Sve je uništeno. Nije ostalo ni jedan odsto – kaže Kasalica.

Zdravko sa suprugom održava ribnjak i od njega prehranjuju četvoro djece. Iako zabrinuti i potrešeni nedaćom koja ih je zadesila udruženim snagama, kako samo porodica može, nastaviće dalje.

-Moraćemo sve iz početka. Nekako naći ćemo načina da se ovo vrati kako je bilo. Kad su glave na ramenima, svi smo živi i zdravi pa ćemo raditi i obnoviti. Predstavnici Opštine Šavnik već su nas obišli i obećali su sve što budu mogli da će pomoći. Nadamo se da će i država pomoći. Vidimo i premijer se oglasio da će pomoći – kazao je Kasalica.

Ribnjak „Komarnica“, porodice Kasalica izgrađen je 1996.godine.

Izvor teksta i fotografije: Portal RTCG