Porto Novi
MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ NAKON BRICS+ U MOSKVI: Biti primijećen među najboljima je nagrada za trud svih ovih godina

Crnogorska dizajnerka Marina Banović bila je predstavnica Montenegro Fashion Weeka na BRICS+Fashion Summitu u Moskvi, najvećem događaju te vrste za nova modna tržišta.
Učestvovala je u više zanimljivih segmenata, koji su realizovani u periodu od 2. do 6. oktobra.

Nakon povratka iz Rusije, Marina za MNE magazin kaže da je zadovoljstvo biti u ulozi predavača na jednom, ovako impozantnom događaju, i da je ,,biti primijećen među najboljima nagrada za trud uložen u rad svih prethodnih godina”.

Kakve utiske nosite nakon boravka na Ruskoj nedelji mode i učešća na BRICS FASHION Summitu?

– Svaki boravak van Crne Gore je novo iskustvo. U Moskvi sam prvi put i oduševljena sam gradom, istorijom, kulturom, arhitekturom i načinom kako tretiraju gosta. Sa velikom pažnjom i spremnošću da zavrte svijet oko vas. Same manifestacije su organizaciono na najvišem nivou. Iako sam imala i izložbu “Kod nasljeđa” akcenat je na BRICS-u i mom učešću na Samitu, kao predavača. Nedelja mode je počela i uživali smo gledajući kolekcije dizajnera iz cijelog svijeta.

Kakav odjek je imalo Vaše učešće u predstavljanju kulturnih i nacionalnih karakteristika naše zemlje sa aspekta mode?

– Raduje me što je postojalo ogromno interesovanje od strane medija. Veliki broj učesnika i kvalitetna konkurencija se može smatrati dodatnim motivom da se zadovoljna vratim. Jer, biti primijećen među najboljima je nagrada trudu svih ovih godina.

Koliko je ovaj forum značajan u smislu ekonomskog razvoja i investicija?

– Ovaj forum se zalaže da osnaži saradnju u trgovini, investicijama i zajedničkim projektima. Vođene su diskusije o reformi međunarodnih institucija, kako bi se bolje odražavali interesi zemalja u razvoju. To može donijeti nove mogućnosti za članice i uticati na globalnu ravnotežu moći. Ove osnažene veze će podstaći inicijative za saradnju, prikazati različite stilove u kolaboraciji i ujediniti modne narative zemalja članica.

Ima li prostora za nastavak saradnje Crne Gore i Rusije u oblasti mode?

– Za vrijeme boravka sam potpisala ugovor o saradnji. Smatram vrlo značajnim otvaranje crnogorske modne scene ka velikim tržištima članica BRICS-a. Međunarodna modna federacija BRICS-a je transformativni savez sa vizijom da iskoristi ogroman potencijal tržišta u razvoju kako bi moda mogla da pokrene održive promjene. Federacija je spremna da podigne i pokrene nove talente sa tržišta u razvoju na globalnu scenu i uspostavi nove centre modnog uticaja. U središtu misije je fokus na jačanju veza između predstavnika modne zajednice u zemljama BRIKS-a i šire. Ono što je imperativno je i održivost u modi i tekstilnoj industriji. Vjerujemo u sposobnost mode da bude i luksuzna i savjesna.

Mn.M.

Foto: Privatna arhiva