Porto Novi
ART PREPORUKA

LONDON: Predstavljena knjiga ,,Susret sa Jungom”, dr Ivice Hausmeistera iz Tivta

Knjiga “Susret sa Jungom- Duboka psihologija – psihološka analiza hrišćanstva” dr Ivice Hausmeistera predstavljena je večeras u svečanoj sali restorana“ The Grove” u Londonu. 

Dr Hausmeister pozdravio je publiku iz svih krajeva bivše Jugoslavije i s nostalgijom se prisjetio vremena zajedništva. Kako objašnjava dr Hausmeister, u današnjem svijetu značajnih političkih zbivanja, prijetnji opstanku naše civilizacije, opšteg pada vrijednosti i šabloniziranog  načina egzistiranja, možda je upravo Jungova misao potrebnija nego ikad.

–  Prošla iluzija i sadašnja iluzija, različite su. Jer ova nova stvara osjećaj straha od ratova, virusa, gladi, neizvjesnosti. Zato svakih 40 sekundi na svijetu neko izvrši samoubistvo. Izgubili smo dubinu koja nas je zbližavala. To je ono zbog čega Jung znači danas mnogo više jer on nam je ukazao na suštinu kolektivno –  nesvjesnog. Okosnica njegove psihologije je sazrijevanje čovjeka. Kada se sretnemo ponovo sa tom platformom u nama i kada prevaziđemo individualnost i budemo u stanju da pogledamo u oči onima kojima pripadamo, bićemo spaseni – kazao je autor.

Dr Hausmaister ugledni je neuropsihijatar i naučni radnik. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Nišu, a karijeru započeo prije više od 35 godina u rodnom Tivtu. Put ga je odveo u Veliku Britaniju gdje živi od 1991. godine. Specijalizaciju psihijatrije ponovio je na Univerzitetu Kembridž što mu je omogućilo da vodi svoju privatnu ordinaciju u Norwich-u, gradu na istoku Engleske. Autor je brojnih naučnih radova, a prije nekoliko godina objavio je svoje prvo djelo “Journey through time” (Putovanje kroz vrijeme).

O knjizi “Susret sa Jungom” govorila je i Radmila Perović, direktorica Crnogorskog međunarodnog instituta za štampu iz Nikšića, a odlomke je čitao student iz Herceg Novog, Nikola Veseli. 

Promociji je prisustvovala i Otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Londonu Nataša Jovović. 

Tekst i foto: Ljiljana Pavićević