Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POPLAVE U BIH: Ima žrtava, bujice nose mostove

Foto: Gorska služba spašavanja Jablanica

Bujice koje ruše mostove, odnose automobile i dovode do odrona puteva, rezultat su obilnih padavina u više opština u Bosni i Hercegovini (BiH), a zvaničnici kažu da ima žrtava, kao i da je veliki broj povrijeđenih i nestalih.

Obilne padavine u protekla 24 sata na području opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo prouzrokovale su poteškoće stanovnicima tih opština u BiH, a u Jablanici ima i stradalih, prenosi N1.

Zbog velikih bujica i odrona, ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

– Saobraćajne, telefonske i internet veze su u prekidu. Počevši od Mostara, u Drežnici je velika bujica Drežanke srušila par mostova, odnijela dvadesetak automobila i za sada nemamo podatak o ljudskim žrtvama na tom području. Zbog odrona, put M-17 prema Donjoj Jablanici je neprohodan – navedeno je u izvještaju, dok s terena dolaze informacije da su dvije osobe smrtno stradale.

Najteža situacija, prema saznanjima s terena, je u Jablanici i okolnim mestima (Buturović Polje, Ostrožac, Čelebići) gdje je došlo do velikog broja klizišta na kuće, odrona na puteve i plavljenja kuća koje se nalaze uz jezero, saopšteno je iz Civilne zaštite.

– Nažalost, prema prvim informacijama, imamo i ljudske žrtve. Zatražili smo i pomoć Oružanih snaga BiH da pošalju helikopter kako bi se spasio život djeteta u Jablanici – kazala je Marija Buhač, predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Darko Juka, portparol Vlade HNK, kazao je da je u potpunom prekidu putna, a u djelimičnom prekidu telefonska komunikacija na području Jablanice i Konjica. Precizirao je da je došlo do ozbiljnih odrona, klizišta i izlivanja rijeka i da su ceste od Jablanice prema sjeveru i gradu Prozor-Rama urušene.

Iz Vatrogasne jedinice Jablanica su za RSE rekli da su ekipe na terenu, te da je situacija kritična, dok su iz Željeznica Federacije BiH kazali da je otkazano saobraćanje vozova između Sarajeva i Čapljine.

Voda je odnijela i neke mostove na području grada Mostara, prenosi RSE.

Izvor: N1/RSE