Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SJUTRA CRVENI METEOALARM: Jaka kiša i grad

Na području cijele Crne Gore za sjutra je najavljen crveni meteoalarm, te se očekuju jaki udari vjetra, jaka kiša i grad.

Kako je naveo Vučina Popović iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, noćas i sjutra prijepodne, a u istočnim i sjeveroistočnim predjelima moguće i poslijepodne, očekuje se umjerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom, povremeno uz jak, na udare i olujni južni vjetar.

-U većem dijelu zemlje se očekuju obilne padavine – naveo je Popović.

U drugom dijelu dana i tokom noći očekuje se djelimično razvedravanje uz samo ponegdje malo kiše.

-Poslijepodne će i južni vjetar znatno oslabiti – navodi Popović.

Jutarnja temperatura vazduha od 13 do 22, najviša dnevna od 15 do 24 stepena.

U Podgorici sjutra će biti pretežno oblačno, u ranim jutarnjim satima i prijepodne kišovito, uz jak južni vjetar.

-Sredinom dana prestanak padavina i djelimično razvedravanje, a tokom noći je moguća slaba kiša. Jutarnja temperatura vazduha oko 20, najviša dnevna 22 stepena – navodi Popović.

Građani da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da će tokom četvrtka i petka (3. i 4. oktobra), područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti, sa centrom u oblasti Đenovskog zaliva.

-Ovaj meteorološki sistem donijeće seriju frontalnih talasa iznad Balkana, što će prouzrokovati izrazito nestabilne vremenske prilike i obilne padavine na teritoriji naše zemlje. Očekuje se pretežno oblačno vrijeme, uz povremeno umjerenu do jaku kišu, pljuskove i grmljavinu. Intenzivne padavine su naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dijela dana. Lokalno može pasti između 150 i 200 litara kiše po metru kvadratnom – kazali su iz MUP-a.

Kako su dodali iz MUP-a, od sredine dana u petak, u jugozapadnim djelovima zemlje, padavine će početi da slabe, a do poslijepodnevnih sati očekuje se prestanak padavina u većem dijelu Crne Gore.

-Vjetar će biti južnih smjerova, umjeren do jak, dok su u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prijepodneva, mogući udari olujne jačine. Duž obale, more će biti talasasto do veoma talasasto, s postepenim smirivanjem talasa krajem petka – navodi se u saopštenju.

Zbog obilnih padavina, kako su dodali, moguće su lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predjele.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apeluje na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda.

-Dajemo sljedeće preporuke građanima: pratite zvanična saopštenja- redovno pratite informacije i upozorenja nadležnih institucija putem medija; pripremite se za nepogode- osigurajte vašu imovinu, posebno ako živite u područjima  koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima; izbjegavajte putovanja-ukoliko nije neophodno, izbjegavajte putovanja, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima; budite spremni na prekide u snabdijevanju-pripremite najvažnije u slučaju prekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama -poručili su iz MUP-a.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a, kako su kazali, ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda.

-Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je navedeno upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti – zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Portal CDM