Porto Novi
MODA PREPORUKA

MOSCOW FASHION WEEK: Predstavljanje novih talenata, među učesnicima i Marina Banović

Moscow Fashion Week održaće se u srcu ruske prijestonice od 4. do 9. oktobra, kao veliko finale modne sezone, nakon Milana i Pariza. Poslije revija renomiranih brendova u evropskim modnim centrima, ovaj događaj će staviti fokus na nove talente. Više od 120 brendova iz Rusije, Kine, Indije, Indonezije, Južne Afrike, Brazila i drugih zemalja predstaviće svoje najnovije kolekcije.

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

Među uglednim gostima biće i Marina Banović, potpredsjednica Montenegro Fashion Week-a. Ona je istakla potencijal za saradnju između Rusije i Crne Gore u oblasti mode, naglašavajući mogućnosti koje ovaj događaj donosi: „Rusko tržište je ogromno i izuzetno privlačno za modnu saradnju. Crnogorski dizajneri stvaraju autentične komade koji bi, uz odgovarajuću podršku, mogli da pronađu svoje mjesto na ruskom tržištu. Ova saradnja može obogatiti modne scene obje zemlje“.

Pored Marine, na međunarodnom modnom samitu BRICS+ Fashion Summit, koji će se održati od 3. do 5. oktobra u Moskvi, učestvovaće i Slađana Milojević, generalna direktorka klastera FACTS iz Srbije. Ovaj samit okuplja više od 200 delegata iz preko 100 zemalja, stvarajući prilike za zemlje u razvoju da zauzmu svoje mjesto na globalnoj modnoj sceni. „Radujem se novim mogućnostima za povezivanje koje će odgovoriti na potrebe naše modne industrije i otvoriti vrata za srpske kompanije zahvaljujući BRICS+ Fashion Summit-u i Moscow Fashion Week-u“, izjavila je Slađana.

Moskva postaje centar nove mode, okupljajući talentovane dizajnere, od kojih mnogi prate principe održive, sporije mode. Brend ARNGOLDT koristi vintidž i antičke aksesoare, kao i materijale poput svile i čipke iz prošlog vijeka, dok je brend BEENA specijalizovan u tehnike reciklaže, pretvarajući stare komade garderobe u nove dizajnerske kreacije sa jedinstvenim siluetama.

Poseban trenutak biće i revija brenda ANGELO ESTERA iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poznatog po eleganciji i sofisticiranosti, dok će brend Eve Valverde iz Kostarike očarati publiku kolekcijom inspirisanom bogatom florom njihove zemlje.

Tokom Moscow Fashion Week-a biće održan i International Showroom, gdje će se okupiti stotine kupaca zainteresovanih za saradnju sa brendovima. Globalni značaj događaja potvrđuje i festival World Fashion Shorts, na kojem će biti prikazana filmska djela režisera iz Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Filipina i drugih zemalja, pružajući platformu za kulturnu razmjenu i jačanje međunarodne modne industrije.

Mn.M.