Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

IJZCG: Ružičasti oktobar, mjesec prevencije raka dojke

Foto: IJZCG

Rak dojke je veoma ozbiljno oboljenje i najučestalija maligna neoplazma od koje žene obolijevaju i umiru. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u 2022. godini registrovano je oko 2,3 miliona novih slučajeva raka dojke u svijetu i oko 670 000 umrlih od ove bolesti. Najčešće se javlja nakon 40.godine života, ali od raka dojke mogu oboljeti i mlađe osobe, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako dodaju, prema procjenama GLOBOCAN-a za 2022. godinu broj novih slučajeva raka dojke kod žena u Crnoj Gori je iznosio 416 (ukupno 2.739 novih slučajeva raka kod oba pola).

Od svih slučajeva raka kod oba pola učešće raka dojke čini 15,2% (skoro svaki sedma osoba oboljela od raka oboljela je od raka dojke). Učešće raka dojke od svih slučajeva raka kod žena je 31,4% (skoro svaka treća žena oboljela od raka, oboljela je od raka dojke).

– Uzrasno standardizovana stopa obolijevanja od raka dojke iznosila je 76,5/100.000 žena, po čemu je Crna Gora svrstana na 20. mjestu u Evropi.  Najveći broj oboljelih žena registrovan je u starosnoj grupi između 55 i 74 godine što čini više od polovine novih slučajeva raka dojke kod žena (54,1%). Prema istom izvoru, broj umrlih žena od raka dojke u 2022. godini je 154, sa učešćem od 10,0% od svih umrlih od raka u Crnoj Gori (svaka deseta osoba umrla od raka, umrla je od raka dojke) – poručuju.

Iz Instituta su kazali da iste godine 22,4% svih umrlih žena od raka, umrlo je od raka dojke (svaka peta žena umrla od raka, umrla je od raka dojke).  Uzrasno standardizovana stopa umiranja od raka dojke iznosila je 23,3/100 000 žena, što je najviša stopa umiranja od raka dojke u Evropi.

– Ove brojke nas opominju i ujedno ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja i umiranja od raka dojke, naglašavajući značaj kontinuirane brige o zdravlju. Za pojavu raka dojke postoje određeni faktori rizika: pol, starost, porodična i lična istorija bolesti, rana prva menstruacija i kasna menopauza, kao i drugi faktori rizika kao što su: žene koje nisu rađale ili su prvi porođaj imale nakon 30. godine života, žene koje nisu bile u mogućnosti da doje djecu, upotreba hormonske terapije, loše životne navike (prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost i prekomjerna konzumacija duvana i alkohola) – dodali su.

Prisustvo faktora rizika ukazuje na veći rizik od obolijevanja i ne znači nužno da će žena i da oboli od raka dojke i zato se preporučuju redovni kontrolni pregledi prema preporukama stručnjaka.

Kontrolnim pregledima dojki omogućava se otkrivanje bolesti u ranoj fazi, kada postoje odlične šanse za potpuno izlječenje.

– Preporuka je da svaka ženska osoba poslije 20. godine života jednom mjesečno pregleda dojke u okviru samopregleda dojki u periodu od petog do desetog dana od početka menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi samopregled planiraju i izvode uvijek istog datuma u mjesecu. Ukoliko tokom samopregleda dojki otkrijete promjenu potrebno je da se hitno, bez odlaganja javite izabranom doktoru – poručuju.

Ultrazvučni pregled dojki i digitalna mamografija su veoma važne metode pregleda, jer se pomoću njih mogu otkriti tumori i druge promjene premale da bi se mogle napipati i otkriti samopregledom.

Ultrazvučni pregled dojki je metoda izbora za mlađe žene i trudnice. Preporuka je da žena jednom godišnje uradi ultrazvučni pregled dojki.

– Digitalna mamografija je široko prihvaćena kao zlatni standard za otkrivanje raka dojke u ranoj fazi kada je u velikom procentu izlječiv. Podrazumijeva rendgenski pregled dojki uz upotrebu malih i neškodljivih doza zračenja. Preporuka je da žena nakon 40. godine života u skladu sa anamnezom i u dogovoru sa radiologom uradi mamografiju – kazali su.

Kako dodaju, skrining raka dojke predstavlja veoma značajan preventivni program kojim se otkriva rak dojke u ranoj fazi, a namijenjen je ženama od 50-69 godina života. Cilj skrininga je identifikovanje promjena u dojkama, prije pojave simptoma i znakova bolesti. Primarni skrining test je digitalna mamografija.

– Žena brine o zdravlju dojki tako što svakodnevno praktikuje zdrave životne navike, jednom mjesečno obavlja samopregled dojki, redovno odlazi na preporučene kontrolne preglede i učestvuje u organizovanim pregledima za rano otkrivanje i prevenciju raka dojke – zaključuju.