Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Dozvoljene posjete pacijentima od 14 do 16 sati

Foto: Boris Šekularac/MNE magazin

U skladu sa Naredbom o prestanku važenja naredbe za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenosa novog koronavirusa, koju je donijelo Ministarstvo zdravlja Crne Gore, a na osnovu prijedloga Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od sada su dozvoljene posjete pacijentima koji se nalaze na bolničkom liječenju, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Posjete će se obavljati svakog dana u trajanju od dva sata u terminu od 14 do 16 sati.

– Naglašavamo da pacijenta u navedenom terminu može posjetiti samo jedna osoba u trajanju od 20 minuta. Takođe, naglašavamo da posjetioci tokom boravka u bolesničkoj sobi, pored intenzivnih i poluintenzivnih jedinica, u odjeljenjima onkologije i hematologije obavezno nose ličnu zaštitnu opremu – navodi se u saopštenju KCCG.

Prije ulaska u bolesničku sobu potrebno je, naglašavaju iz KCCG, da se posjetilac javi odjeljenskom osoblju kako bi dobio odgovarajuće smjernice.

– Posjeta pacijentu mora se odložiti, ukoliko posjetilac ima simptome i znake respiratorne infekcije i ukoliko ima akutnu gastrointestinalnu infekciju (povraćanje, dijareju). Prilikom posjete pacijentu nije dozvoljeno sjedenje na bolesničkom krevetu, dok je prije ulaska i nakon izlaska iz bolesničke sobe obavezna dezinfekcija ruku – kažu iz KCCG.

Navedene preporuke se mogu mijenjati u skadu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Podsjećaju da posjete u svim jedinicama intenzivnog liječenja imaju poseban, ograničen termin, tj. samo jedan član uže porodice ili staratelj, uz poštovanje protokola ovih organizacionih jedinica, može posjetiti pacijenta uz nadzor medicinskog osoblja najduže deset minuta, svakog dana u periodu od 14 do 16 sati.

Posjete nisu dozvoljene u Klinici za infektivne bolesti, Akušerskom odjeljenju kao i Odjeljenju za terminsku novorođenčad Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Istom Naredbom prestaje da važi i obavezno nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama (izuzetak prethodno navedene situacije), kao i obavezno testiranje pacijenata na koronavirus za bolničko liječenje, zatim invazivne dijagnostičke i terapijske procedure.

Mn.M.