Porto Novi
BILI SMO SLAJDER

GRAD DIŠE KNJIGAMA: Otvoreno jubilarno izdanje Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici

 

Jubilarno, deseto izdanje Internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2024. otvoreno je danas na Trgu nezavisnosti pod motom ,,Grad diše knjigama”
– Deset godina postojanja ove manifestacije je dokaz da je ljubav prema knjizi i kulturi duboko ukorijenjena u našoj zajednici. Združenim snagama svih kojima su znanje i njegovi dragocjeni efekti visoko na listi prioriteta, doprinijeli smo da Sajam postane važna regionalna smotra knjige i književnosti, te mjesto susreta autora i izdavača, pisaca i čitalaca – rekla je sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović.
Dodala je da će se ove godine predstaviti skoro 70 izdavača iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Italije, a da je tu i 40 pratećih programa koji će se održavati na različitim lokacijama u gradu.
– Pored književnog, obrazovnog i kulturnog, ovogodišnji sajam će imati i  humanitarni aspekt. Svaki  će posjetilac, naime, biti u prilici da pokloni jednu ili više knjiga Dječijoj bolnici, ili Domu starih u Podgorici. Ovom akcijom želimo pokazati da knjiga može biti svojevrstan simbol brige, ljubavi i pažnje prema drugima – kazala je Tomanović.
Najavila je da od naredne godine planiraju da Internacionalni sajam preraste u Festival knjige.
– Time bismo, vjerujemo, dodatno ojačali našu misiju popularizacije književnosti, promovišući ne samo pisce, već i sve aspekte kulturnog stvaralaštva – poručila je Tomanović.
VD generalne direktorice Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore Svetlana Drobnjak istakla je kako ,,ovaj sajam nije samo proslava književnosti, već svojevrsni puls grada, koji kroz knjige otkriva svoju dušu, svoje vrijednosti i ljepotu”.
– U svijetu napredne tehnologije, kada su na samo nekoliko sekundi dostupne sve informacije, a komunikacija svedena na poruke putem društvenih mreža, još ništa ne može da zamijeni miris knjige u trenutku kada je otvorimo i započnemo čitanje. U tom trenutku ispred nas je neki drugačiji svijet, čiji dio postajemo, daleko od onoga u kojem živimo, često nama blizak kroz događaje i likove u njemu, dok naša mašta postaje predio u kojem nastaju neke nove slike i misli – rekla je Drobnjak, naglasivši da ništa ne može da zamijeni knjigu i da je ona put koji osvjetljava naš život, pogled prošlost, ali i budućnost.
Generalna direktorica Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore Dobrila Vlahović kazala je da Sajam knjiga nije samo mjesto gdje se predstavljaju nova izdanja i otkrivaju neispričane priče, već i platforma za dijalog, razmjenu ideja i kulturološko povezivanje ljudi iz svih krajeva svijeta.
– Kroz čitanje, postajemo dio neprekidnog dijaloga sa prošlošću, sadašnjišću i budućnošću i na taj način oblikujemo ne samo svijet književnosti, već i sopstvene svjetove razmišljanja, emocija i identiteta – rekla je Vlahović.
U narednom periodu Ministarstvo kulture i medija intenziviraće aktivnosti koje se tiču bibliotečke djelatnosti i izdavaštva. U saradnji sa stručnjacima iz regiona Ministarstvo će naredne godine posvetiti posebnu pažnju pitanju čitalačke pismenosti i dostupnosti knjiga.
Ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsela, podsjetila je da dugo sarađuju sa organizatorima Sajma knjiga u Podgorici.
– Ove godine, da bismo dostojno proslavili jubilej, htjeli smo da, na neki način, budemo domaćini. Željeli smo da fokus bude na savremenoj italijanskoj književnosti, te autorima koji su prevođeni na crnogorski jezik i poznati vašoj publici. Izdvojili smo i nekoliko autora koji nisu još prevođeni ovdje. Htjeli smo da napravimo osvrt i na prevodilaštvo, jer se za njih kaže da su druga ruka autora – istakla je Marsela.
Predstavila je autore i program koji će Ambasada Italije imati na ovom izdanju Sajma, od Vinsa Galika, Lorenca Maronea, Đordana Merlika do prevoda djela Čeda Vukovića ,,Tim Lavlje srce”.

U okviru prigrama otvaranja Sajma priređen je i mini koncert učenika Muzičke škole ,,Vasa Pavić”.

Direktoru kompanije MTEL Zoranu Milovanoviću sekretarka Tomanović uručila je zahvalnicu za generalno sponzorstvo Sajma i prevod Plavog pera Lorenca Maronea u izdanju Sekretarijata za kulturu Glavnog grada.
Moderatorka programa bila je PR Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Jelena Đurđić-Tomović koja je podsjetila da će Sajam biti otvoren do 6. oktobra svakog dana od 11 do 22 sata i da je ulaz slobodan.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac