Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

USSCG: Sindikalna potrošačka korpa za period jul-avgust-septembar 2.000 eura

Foto: USSCG

Sindikalna potrošačka korpa (SPK) za treći kvartal ove godine, odnosno za period jul-avgust-septembar, iznosi 2.000 eura i 130 eura je viša nego tri mjeseca prije toga, saopštila je Unija slobodnih sindikata.

SPK obuhvata troškove života četvoročlanog domaćinstva – dvoje odraslih i dvoje djece školskog uzrasta, odnosno jednog/e desetogodišnjaka/kinje koji/a pohađa osnovnu školu i jednog/e petnaestogodišnjaka/kinje koji/a pohađa srednju školu.

SPK se sastoji od deset kategorija troškova i to prehrambenih proizvoda, imputirane rente, tekućeg održavanja domaćinstva, stanovanja i komunalija, obuće i odjeće, nabavke proizvoda za ličnu higijenu i njegu zdravlja, prevoza, obrazovanja i kulture, sporta i rekreacije, ljetovanja.

Foto: USSCG

Od ukupno deset kategorija troškova koje su definisane Metodologijom za izradu SPK-a, u ovom kvartalu zabilježen je rast u čak pet kategorija, i to trošak prehrambenih proizvoda 3,42 odsto; troškovi imputirane rente 11,43 odsto; troškovi stanovanja i komunalija 6,67 odsto; troškovi obrazovanja i kulture 30 odsto i troškovi ljetovanja 25 odsto.

Foto: USSCG

Kako su istakli, prikupljanjem novih cijena iz tri najveća trgovinska lanca u Crnoj Gori za 135 namirnica koje ulaze u sastav kategorije troškova prehrambenih proizvoda, odnosno 132 namirnice u ovom kvartalu s obzirom na sezonski karakter nekih od njih, tj. nedostatka istih na rafovima posmatranih trgovinskih lanaca u momentu popisivanja cijena, utvrđeno je da izdatak za prehrambene proizvode u trećem kvartalu iznosi 605 eura.

– Iznos ove kategorije troškova u porastu je za 20 eura u odnosu na drugi kvartal kada su isti iznosili 585 eura, čime bilježimo rast od 3,42 odsto – ističe USSCG.

Kako su dodali, na rast troškova koja domaćinstva imaju u cilju obezbjeđivanja osnovnih prehrambenih namirnica uticao je prekid akcije ograničavanja marži koju je sprovela Vlada Crne Gore tokom aprila i maja tekuće godine.

Ovom akcijom limitirane su cijene 43 proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, odnosno cca 500 artikala, od kojih je nešto preko 3/4 proizvoda ulazilo u sastav SPK-a za drugi kvartal.

– Utvrđeni iznos od 605 eura predstavlja iznos koji je potreban četvoročlanoj porodici da zadovolji potrebe za hranom i pićem na mjesečnom nivou, odnosno da obezbijedi adekvatan unos kalorija za sva četiri člana domaćinstva koji imaju umjerenu fizičku aktivnost na dnevnom nivou (prosječan dnevni unos posmatranog četvoročlanog domaćinstva je 10.680 kcal, odnosno 2.670 kcal po članu) – objašnjava Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Foto: USSCG

Dalje navode da je više relevantnih institucija i udruženja sprovodilo istraživanja u Crnoj Gori koja su pokazala da se renta povećala i do 60 odsto u poslednje 2-3 godine.

– S obrizom da prosječna cijena rente na teritoriji Podgorice za posmatranu veličinu stana od 60m2 iznosi cca 470 eura, a da je ista još veća na jugu zemlje, kategorija troškova imputirane rente u okviru SPK-a zabilježila je povećanje u prosječnom iznosu od 40 eura (11,43 odsto) i sada iznosi 390 eura – navodi Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Ističu da troškovi stanovanja i komunalija u ovom periodu iznose 240 eura čime se bilježi rast od 6,67 odsto, odnosno 15 eura u nominalnom iznosu (prethodno 225 eura).

– Na rast ove kategorije troškova prevashodno je uticao iznos prosječnog računa električne energije, koji je u ovom kvartalu uvećan zbog sezone hlađenja tokom ljetnjih mjeseci. Osim toga, došlo je i do rasta cijene usluga vodosnabdijevanja, što se takođe odrazilo na ukupan iznos ove kategorije troškova – dodaje Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Troškovi obrazovanja i kulture su, ističu u saopštenju, takođe u porastu u ovom kvartalu, upravo zbog opremanja đaka za novu školsku godinu.

– U ovoj kategoriji, SPK bilježi rast za prosječan iznos kompleta knjiga za srednju školu (90 eura), kao i kupovine svesaka i ostalog školskog pribora. Tako ova kategorija troškova za treći kvartal bilježi rast od 30 odsto, i iznosi 130 eura. Napominjemo da u ovu kategoriju ne ulazi trošak kupovine udžbenika za osnovnu školu s obzirom da su isti besplatni, a da su djeca posmatrane četvoročlane porodice uzrasta osnovne i srednje škole – navodi Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Treći kvartal 2024. godine obilježilo je vrijeme godišnjih odmora.

– S obzirom na rast ugostiteljskih usluga u prethodnom periodu, došlo je i do porasta troškova ljetovanja za 25 odsto, odnosno sa 100 eura na 125 eura mjesečno. U ukupnom iznosu to bi značilo da je četvoročlana porodica za sedmodnevni boravak na moru na bazi polupansiona u hotelima niže i srednje kategorije (2* i 3*) morala da izdvoji 1500 eura, što je, kada se podijeli na 12 mjeseci, u nominalnom iznosu rast od 25 eura mjesečno – zaključuje Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Izvor: CdM