Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZANIMLJIVOSTI: Promjena granice između Italije i Švajcarske zbog topljenja glečera

Materhorn, foto: Pixabay

Globalno zagrevanje izaziva ogromne probleme širom planete, od suša to poplava, a sada se tome može pridodati i promjena granica, pošto su Švajcarska i Italija zbog topljenja glečera primorane da iscrtaju novu granicu u Alpima.

Dio teritorije u pitanju je ispod vrha Materhorn, jedne od najviših tački Evrope, blizu nekoliko popularnih skijaških centara.

 

Veliki djelovi švajcarsko-italijanske granice određeni su ivicama glečera ili su na područjima pokrivenih stalnim slojem snijega, ali topljenje glečera dovodi do pomjeranja tih prirodnih granica.

Zbog toga obje zemlje moraju da preprave granicu. Švajcarska je u petak zvanično odobrila promjenu, a Italija tek treba. To je u skladu sa nacrtom dogovora komisije iz marta 2023. godine.

Prema podacima od prošlog septembra, švajcarski glečeri izgubili su četiri odsto zapremine u 2023. godine – drugi najveći gubitak nakon rekordnih šest odsto istopljenih 2022. godine.

Švajcarska Mreža za nadgledanje glečera ističe da su razlog za gubitak zapremine dva veoma topla ljeta zaredom, kao i izuzetno slaba zima 2022. godine. Stručnjaci kažu da će se, ako se ovakvi vremenski uslovi nastave, topljenje samo ubrzati.

Redefinisane granice iscrtane su u saglasnosti sa ekonomskim interesima obje zemlje, a pomoći će i u određivanju ko je odgovoran za zaštitu prirode u određenim područjima.

Izvor: rts.rs