Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

POPLAVE U NEPALU: Poginula 151 osoba

Foto: Tanjug/AP

Škole u Nepalu su zatvorene na tri dana nakon što je u poplavama i klizištima izazvanim kišama širom zemlje poginulo 151 osoba, a 56 se vodi nestalim.

Zbog poplava je zaustavljen saobraćaj i svakodnevne aktivnosti u području Katmandua gdje je zabilježeno 37 smrtnih slučajeva. U toj regiji živi oko četiri miliona ljudi.

– Pozvali smo nadležne vlasti da zatvore škole u pogođenim područjima na tri dana – rekla je za Reuters Lakšmi Batarai, portparolka Ministarstva obrazovanja.

Velike padavine se smanjuju, ali meteorolozi predviđaju da će izolovani pljuskovi da se nastave.

Sezona monsuna svake godine donese kišu i poplave u Nepalu, alo naučnici kažu da padavine postaju sve intenzivnije zbog klimatskih promjena.

– Nikada prije nisam vidio poplave ovih razmjera u Katmanduu – rekao je Arun Bakta Šresta, službenik za ekološki rizik u Međunarodnom centru za integrirani razvoj planina.

Prema pisanju državnih medija, oko 10.000 policajaca, dobrovoljaca i vojnika je mobilisano kako bi pomogli u spašavanju i potrazi za nestalima u poplavama.

Vlada Nepala je pozvala ljude da izbjegavaju nepotrebna putovanja, zabranjena je noćna vožnja u predjelu Katmandua, a otkazani su i brojni domaći letovi.

Izvor: RSE