Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

PPL: Coldplay najslušaniji britanski bend

Kompanija za licenciranje muzike PPL proglasila je sastav ,,Coldplay” za najslušaniju britansku grupu 21. vijeka.

Londonski pop rok bend, koji uključuje frontmena Krisa Martina, zajedno sa Gajem Berimenom, Džonijem Baklendom i Vilom Čempionom, dobio je 40.000 više emitovanja na britanskom radiju i TV od klasičnih rokera grupe ,,Queen”, koji su zauzeli drugo mjesto.

Najviše puštana pjesma ,,Coldplaya” je hit broj jedan iz 2008. godine ,,Viva La Vida”, a zatim slijede njihovi drugi hitovi ,,Paradise”, ,,Clocks”, ,,Something Just Like This” i ,,Adventure Of A Lifetime”.

Bend je uživao trajnu popularnost i tokom ljeta je postao prvi koji je pet puta predvodio Glastonberi festival. Osnovan je 1996. godine, a od kada je 2000. godine objavio svoju debitantsku ploču ,,Parachutes”, imao je ukupno devet albuma koji su bili na vrhu liste. Upravo sa tog albuma izdvojila se i numera ,,Yellow” koja im je donijela prvu Gremi nagradu.

Njihov drugi album ,,A Rush of Blood to the Head” (2002) je objavljen uz dobre kritike i osvojio je nekoliko nagrada uključujući i nagradu za album godine popularnog britanskog muzičkog nedjeljnika ,,NME”, dok je projekat ,,X&Y”, najprodavaniji album u svijetu 2005. godine.

Bend je tokom karijere osvojio preko 200 nagrada u raznim kategorijama, a tu su i devet Gremija (iz 35 nominacija), kao i devet Brit Awards nagrada, zatim po sedam Billboard Music Awardsa i MTV Europe Music Awardsa.

– Ova zemlja je proizvela neke od najuspješnijih bendova svih vremena, tako da je sastavljanje ove liste savršen način da se obilježi ovogodišnji Dan nacionalnog albuma – kazao je izvršni direktor PPL-a Piter Latem.

Tabela sa izvođačima iz posljednjih 60 godina predstavlja podsjetnik na snagu i dubinu britanske muzike kroz decenije, a ,,Coldplay” je prikladan nosilac prvog mjesta – malo ko može da tvrdi da je bio tako prisutan na britanskom radiju i televiziji od 2000.

Na trećem mjestu je boys bend ,,Take That”, dok je ženska grupa ,,Little Mix” na četvrtom mjestu, a legendarni ,,Bitlsi” tek na petom. Mančesterski rokeri ,,Oasis” mogu se pohvaliti šestim mjestom, dok je na sedmom mjestu pop-disko trio ,,Bee Gees”. Velška grupa ,,Stereophonics” nalazi se na osmom mjestu, dok je deveti pop duo ,,Eurythmics” Na desetom mjestu našli su se ,,Rolingstonsi” koji zaokružuju listu.

Tabela koristi podatke iz PPL licenci koje dozvoljavaju da se snimljena muzika koristi na radiju, TV-u i na javnim mjestima kao što su prodavnice, barovi, restorani, teretane, kancelarije i skladišta u UK.

Izvor: vijesti.me