Porto Novi
ART PREPORUKA

POČETAK 71. SEZONE CNP-A: U toku probe za ,,Naličje”, uskoro rad na predstavi ,,Gospoda Glembajevi”

Foto: Duško Miljanić

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) u oktobru slavi važan jubilej – 20 godina izvođenja predstave ,,The Beauty Queen” Martina Mekdone, u režiji Ane Vukotić, saopšteno je iz PR službe CNP-a.

Nastala kao diplomska predstava rediteljke Vukotić, „The Beauty Queen“ je premijerno izvedena u oktobru 2004. godine za koju je scenografiju i kostime osmislila Jelena Tomašević, dok uloge tumače: Ana Vujošević, Marta Pićurić, Dejan Ivanić i Momčilo Otašević. Predstava će biti izvedena u subotu, 12. oktobra u 20 sati na Sceni Studio.

Nova pozorišna sezona u CNP-u počinje u petak, 4. oktobra izvođenjem predstave „Smrt i njeni hirovi“ prema Žozeu Saramagu, u dramatizaciji i režiji Lidije Dedović na Sceni Studio u 20 sati.

Na liniji saradnje s nezavisnom kulturnom scenom, u petak, 11. oktobra u CNP-u gostuje kolašinski Korifej teatar s predstavom ,,Krst sa petokrakom” Velizara Radonjića u režiji Zorana Rakočevića. Uloge tumače: Đorđije Tatić, Anđelija Rondović, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković. Predstava će biti odigrana na Velikoj sceni u 20h.

U ponedjeljak, 14. oktobra na Velikoj sceni CNP-a gostuje i operska predstava ,,Jedino lice sreće”. Autorka projekta, operska umjetnica Sara Vujošević-Jovanović je prema djelima F.J. Hajdna i M.J. Hajdna osmislila idejni koncept i muzičku dramaturgiju, dok je komad adaptirala i predstavu režirala Minja Novaković. Riječ je o koprodukciji Kraljevskog pozorišta ,,Zetski dom” i Univerziteta Crne Gore u saradnji s Operskom kućom i fondacijom Petrucelli iz Republike Italije. Početak izvođenja je u 20h.  

U okviru oktobarskog repertoara biće izvedene predstave ,,Bladi Mun” i ,,Brod”, Ane Đorđević, ,,Mali bračni zločini”, autorski projekat glumaca Marije Đurić i Pavla Bogojevića prema tekstu Erika Emanuela Šmita, potom ,,671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, ,,Proces” Franca Kafke, u adaptaciji i režiji Dušanke Belade, ,,Ibzen mašina”, prema motivima djela „Stubovi društva“, „Heda Gabler“, ,,Nora” i ,,Narodni neprijatelj” Henrika Ibzena, u režiji Ane Vukotić i ,,Ja sam ona koja nisam”, Mata Matišića u režiji Vita Taufera.

Pored redovnog repertoara, u srijedu 23. oktobra u 10 sati u Press sali biće održana konferencija ,,Savremeno dramsko stvaralaštvo – strategije pisanja, izvođenja i prevođenja”, u saradnji CNP-a i Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU), dok će u petak, 25. oktobra u 20h na Velikoj sceni biti održana Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina postojanja FDU-a. 

U petak, 1. novembra biće obilježen Dan Crnogorskog narodnog pozorišta izvođenjem muzičko-scenskog djela ,,L’altro Giacomo – Čovjek i Umjetnik”, reditelja Renata Raima, u saradnji s Ambasadom Republike Italije, Italijanskim institutom za kulturu, kao i Nacionalnim Komitetom Italije ,,Puccini 100”.

– Na ovaj način nacionalni teatar nastavlja s aktivnostima međunarodne saradnje i uključuje se u obilježavanje 100 godina od smrti Đakoma Pučinija, jednog od najvećih kompozitora opere u istoriji čovječanstva. Uloge tumače: Renato Raimo, Chiara Maria Battaglia, sopran: Rachel Stellaci, tenor: Davide Piaggio, Maestro: Carlo Bernini. Projekat je nastao u produkciji Green Teatra iz Pize, kao i saradnji s Fondacijom Festivala Puccini i Fondacijom Giacomo Puccini, a biće izvedena u 20h na Velikoj sceni – navodi se u saopštenju CNP-a.

U CNP-u su u toku probe za predstavu ,,Naličje”, ranijeg radnog naziva ,,D(r)ugovi”, autorski projekat reditelja Borisa Liješevića. Predstava će premijerno biti izvedena 6. novembra u 20h na Velikoj sceni, dok će uloge tumačiti: Jadranka Mamić, Danilo Čelebić, Zoran Vujović, Ana Vujošević, Nada Vukčević, Gorana Dragašević, Tihana Ćulafić, Jelena Minić, Jelena Nenezić, Žana Gardašević Bulatović, Kristina Obradović, Branka Otašević, Aleksandar Radulović, Julija Milačić Petrović Njegoš, Radmila Božović, Jovan Dabović, Lazar Đurđević, Jovana Brnović i Anđela Marunović.

Nacionalni teatar 10. oktobra nastavlja produkcionu aktivnost početkom proba za predstavu ,,Gospoda Glembajevi”, koju će prema tekstu Miroslava Krleže režirati Danilo Marunović. Dramaturg je Božo Koprivica, adaptaciju potpisuju Bojana Mijović i Danilo Marunović, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Vanja Ciraj Džudža, izbor muzike Danilo Marunović, scenski pokret Tamara Vujošević – Mandić, a izvršnu produkciju Nela Otašević. Uloge će tumačiti: Svetozar Cvetković, Kristina Obradović, Milivoje Mišo Obradović, Una Lučić, Danilo Čelebić, Lazar Dragojević, Nikola Perišić i Stevan Vuković. Premijera je 17. decembra na Velikoj sceni.

Biletarnica i online prodaja ulaznica od utorka, 1. oktobra 2024. godine.