Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

INSTITUT ZA ONKOLOGIJU: Pušten u rad skener vrijedan 420 hiljada eura, nema liste čekanja

Foto: KCCG

U Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore pušten je u rad savremeni multislajsni skener (MCT) 4D za potrebe zračne terapije, a koji je vrijedan više od 420 hiljada eura, saopšteno je iz PR službe KCCG.

Ključna novina koju donosi ovaj aparat je to što omogućava, u ovom trenutku, maksimalno precizno planiranje i mapiranje površina zahvaćenih tumorom koje treba zračiti u respiratorno pokretljivim organima, uz povećanu zaštitu okolnih zdravih organa, saopšteno je na sastanku direktora KCCG, drAleksandra Radovića i medicinskog direktora, dr Đorđija Krnjevića sa državnom sekretarkom Ministarstva zdravlja, dr Milenom Cojić i predstavnicom Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Marinom Milić.

– Uz novi multislajsni skener i postojeće aparate, onkološkim pacijentima omogućavamo nastavak liječenja savremenim tehnikama zračenja koje se trenutno sprovode u svijetu. Dodatno, u prvoj polovini 2025. godine očekujemo instalaciju novog linearnog akceleratora koji je vrijedan blizu četiri miliona eura. Na taj način, Institut za onkologiju KCCG će zaokružiti uslugu liječenja svim onim što danas nudi savremena radijaciona terapija u svijetu, kako primarnih, tako i metastatskih tumora sa dugotrajnom kontrolom bolesti – navodi se u saopštenju Kliničkog centra Crne Gore.

Na Institutu za onkologiju KCCG ne postoje liste čekanja za sprovođenje radioterapije, a vrijeme od indikovanja primjene do sprovođenja zračenja je jedno od najkraćih u Evropi i iznosi od 10 do 14 dana, a u slučaju hitnih indikacija i manje.

– S obzirom na ovo, slobodno možemo reći da se onkološki pacijenti u Crnoj Gori liječe radijacionom terapijom na izuzetno visokom nivou, koji je sličan onom u velikim zapadnoevropskim onkološkim centrima – kažu iz KCCG.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Menadžment KCCG, kako se ističe u saopštenju, prepoznaju delikatnost trenutka kog karakteriše značajno povećanje pacijenata oboljelih od maligniteta u Crnoj Gori.

– Što predstavlja globalni trend i čini napore da i u budućnosti nastavi izuzetnu saradnju sa ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, koja podstiče saradnju i interesovanje američkih kompanija za učešće u nabavci savremene opreme za dijagnostikovanje i liječenje onkoloških bolesnika, kao i neophodnu edukaciju medicinskog kadra iz oblasti onkologije. Zahvalni smo na tome što SAD pruža kontinuiranu podršku unaprjeđenju i razvoju našeg zdravstvenog sistema – rekli su iz KCCG.

Nastavak osavremenjivanja medicinske opreme za liječenje onkoloških bolesnika i edukacija medicinskog kadra omogućiće im, kažu, da ostanu lideri u ovoj oblasti, ne samo regionalno nego i šire.