Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

MALVERZACIJE: Naomi Kembel zabranjeno da predstavlja dobrotvorne organizacije

Naomi Kembel – Barberi-Rikardo Tiši (foto: Angela Weiss/AFP/Getty Images)

Manekenki Naomi Kembel zabranjeno je da predstavlja dobrotvorne organizacije, poslije otkrivanja dokaza o finansijskim malverzacijama.

Nadzorni organi utvrdili su da je malverzacija bilo u dobrotvornoj organizaciji koju je svjetski top model predstavljala više od decenije. Zabrana za Naomi Kembel važi za period od pet godina, prenosi rts.rs.

Istraga Komisije za dobrotvorne fondove, pokazala da dobrotvorna organizacija ,,Fashion For Relief” nije imala onoliko novca koliko je zaradila sa više događaja koji su organizovani u dobrotvorne svrhe.

Ta organizacija je, naime, potrošila desetine hiljada eura na smještaj u luksuznim hotelskim sobama, spa tretmane, cigarete i lično obezbjeđenje manekenke, a bilo je i neovlašćenih transakcija kao što su plaćanja u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura i to – manekenkinim koleginicama, saopštila je Komisija.

Nadzorni organ uspio je da povrati skoro 420.000 eura i uplatio ih je organizaciji „Save the Children“. Zabranu predstavljanja humanitarnih organizacija, u trajanju od devet godina, dobila je koleginica Naomi Kembel – Bjanka Helmih. Njoj je tokom dvije godine uplaćeno skoro 350.000 eura.

Još jedna koleginica koja je učestvovala u malverzacijama – Veronika Čou dobila je istu vrstu zabrane na četiri godine.

Izvještaj o istrazi otkrio je istoriju haotičnog finansijskog upravljanja i neodgovornog vođenja evidencije u dobrotvornoj organizaciji.

– Od povjerenika se zakonski zahtjeva da donose odluke koje su u najboljem interesu njihove dobrotvorne organizacije i da se pridržavaju zakonskih obaveza i odgovornosti. Naša istraga je utvrdila da povjerenici ove dobrotvorne organizacije to nisu radili, što ih diskvalifikuje za angažman humanitarnog karaktera – izjavio je pomoćnik direktora Komisije za dobrotvorne svrhe Tim Hopkins.

Izvor: rts.rs