Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ŠPANIJA: Lažni Bred Pit prevario dvije žene za 325.000 eura, policija uhapsila pet osoba

Foto: EFE/EPA/FABIO FRUSTACI

Španska policija je saopšila da je uhapsila pet osoba zbog prevare dvije žene. Osumnjičeni su se predstavljali kao holivudski glumac Bred Pit putem interneta i poruka na aplikaciji WhatsApp te su uzeli 325.000 eura.

Grupa je ostvarila kontakt sa ženama na internet stranici namijenjenoj fanovima holivudskog glumca, a potom su ih uvjerili da imaju ,,sentimentalnu povezanost s njim”.

Nakon toga su ,,žrtvama” predložili da investiraju u različite projekte koji ne postoje.

Jedna od žena, koja potiče iz Andaluzije, prevarena je za 175.000 eura, dok je druga iz Baskije ostala bez 150.000 eura.

– Sajberkriminalci su proučili društvene mreže žrtava te su izradili njihove psihološke profile. Otkrili su da se radi o ranjivim osobama kojim nedostaje pažnja te da pate od depresije. Takođe, koristili su platforme za razmjenu poruka i emailova sve dok one nisu povjerovale da razgovaraju s Pitom. Prevaranti su im obećali romantičnu vezu i zajedničku budućnost s Pitom – navodi se u saopštenju policije.

Pet osoba je uhapšeno u Andaluziji tokom racija u pet kuća, zaplijenjeni su mobilni telefoni, bankovne kartice i dva kompjutera, kao i ,,dnevnik” prevara koje su koristili.

Policija je pronašla 85.000 eura od iznosa koji je na prevaru uzet od žena.

Izvor: CdM