Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

LJEKARI SKINULI DJEČAKA S APARATA: Mislili su da će umrijeti, a sada uživa sa roditeljima

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Britanski ljekari predviđali su da će jedan četvorogodišnji dječak umrimeti nakon što bude skinut s aparata za održavanje na životu. Ipak, to se nije dogodilo.

Sky News piše da je dječak N.R. rođen je s teškom malformacijom mozga i proveo je mjesece na intenzivnoj njezi nakon dva srčana zastoja. U aprilu je sudije Nigel Poole presudio da ostanak na aparatima za održavanje života nije u najboljem interesu djeteta, nakon što je bolnica King’s College zatražila da Visoki sud donese svoju ocjenu, prenosi Index.

Međutim, dječak “ne samo da je preživio, već je i napredovao” nakon što je skinut s respiratora prije više od četiri mjeseca, saopštio je sudija Poole. Dodao je da N. R. sada samostalno diše.

– Očekivanja da se o N. R.-u neće moći brinuti kod kuće i da neće dugo poživjeti nakon ekstubacije nisu se ispunila – napomenuo je.

Objasnio je da su neke odluke o načinu liječenja donijete u januaru ove godine, kada je N. R. “mnogo više patio” i bilo je “malo ili nimalo dokaza da može pronaći ikakvo zadovoljstvo, osim utješnog dodira svojih roditelja.”

– Sada ga mogu izvesti napolje, na primjer u park. Može da uživa ​​u suncu i osjećaju vjetra u kosi. Živi u kućnom okruženju punom ljubavi – dodao je sudija. Naglasio je da mu je bio “užitak” vidjeti fotografije dječaka kod kuće sa svojim roditeljima.

Dječakova majka je u izjavi za Visoki sud poručila da je volja njenog sina za životom “jaka” i da ima dobar život.

– N. R. je preživio kada su ljekari i medicinske sestre koji su se mjesecima brinuli o njemu mislili da ne može. Zaslužio je novi početak – zaključila je.

Izvor: index.hr